Snad každému z nás se již bezpochyby někdy stalo, že zapomněl nějaký produkt například v lednici a on se zkazil. Zatímco u řady potravin je to poměrně běžné, u některých produktů můžete mít pocit, že vlastně vydrží navěky. Jak je na tom ale káva? I když ve správných podmínkách může vydržet opravdu dlouho, rozhodně si nezachová svoji typickou chuť. Více se na to podíváme v tomto článku.
Může se káva zkazit?
Ze všeho nejdříve je důležité si říct, že vlastně víceméně jakákoliv potravina se může zkazit a ani káva není výjimkou. Mechanismus tohoto účinku je poměrně jednoduchý, protože káva obsahuje mimo jiné také tzv. esenciální oleje, které jsou zodpovědné za vůni i chuť kávy jako takové. Jakmile se zrna vystaví působení vzduchu, začnou pomalu oxidovat a tímto způsobem se káva může zkazit. Nutno však podotknout, že zkaženou kávu není vůbec jednoduché poznat. Pokud jste ji totiž alespoň v rámci možností rozumně skladovali, neměla by na ní být plíseň a dokonce ani nemusí nikterak zapáchat.
Trvanlivost kávy
Pokud si na kávě rádi pochutnáte, možná byste se neměli ptát, jak dlouho káva vydrží, ale spíše na to, jak dlouho vlastně vydrží bez nějakých výraznějších chuťových nedostatků. A na to vám odpovíme v tomto odstavci. Jak asi víte, abyste si mohli vychutnat šálek své oblíbené kávy, musí nejprve dojít k upražení zelených kávových zrn. A když se zrna při relativně vysokých teplotách praží, vzniká při tom řada žádoucích i nežádoucích látek, které z kávy dříve či později odejdou. Ty nežádoucí naštěstí odchází dříve a čerstvě pražená balená káva je tak většinou vybavena tzv. jednocestným ventilem, který nepustí vzduch dovnitř, ale umožní například oxidu uhličitému ze zabalené kávy odejít. Chuťově nejlepší je tak káva po absolvování tohoto procesu, známého jako degassing, který trvá zhruba týden po upražení. Nejvíce ze své kávy tak získáte druhý až třetí týden po upražení, přičemž pak už se může výsledná chuť pozvolna zhoršovat.
Jakou roli hraje kyslík?
Jak jsme z části již zmínili v jednom z předchozích odstavců, naprosto zásadní roli hraje působení vzduchu, který způsobí, že káva bude po načnutí poměrně rychle ztrácet na kvalitě. Pokud byste totiž kávu skladovali za naprosto ideálních podmínek (tedy neotevřenou, v suchu a relativním chladu, bez přístupu světla i tepla) a neměli od ní po chuťové stránce žádná přehnaná očekávání, můžeme s klidem říct, že bude mít takřka neomezenou trvanlivost. V případě, že však kávu jednou načnete a začne do ní pronikat vlhkost, doporučujeme ji spotřebovat asi do jednoho měsíce, protože pak už po chuťové stránce skutečně nemusí představovat žádný zázrak.
Nakupujte v menších baleních
Na závěr bychom si rádi dovolili jedno doporučení. Pokud chcete mít kávu v co možná nejvyšší kvalitě, určitě není od věci nakupovat ji pravidelně po menších baleních. Samozřejmě pro případ nějakého (byť nepravděpodobného) globálního výpadku můžete mít doma nějaké nouzové balení supermarketové kávy. Abyste si ale svůj šálek oblíbené arabiky vždy užili, doporučujeme pravidelně doplňovat zásoby prostřednictvím našich čerstvých káv z celého světa, kde si můžete vybírat z desítek různých káv.