I když se člověk sebevíc snaží, občas se mu nepovede spotřebovat některé potraviny před tím, než jim lidově řečeno projde trvanlivost. A tím spíše se to může stát u surovin, které používáme pravidelně a máme tendence si jich naskladnit pokud možno co nejvíce (ideálně v nějaké slevové akci). Jenže co dělat, když zjistíte, že jste v nějaké takové akci nakoupili několik balení káv a už je nestihnete spotřebovat? Můžete vypít i prošlou kávu? To bude předmětem tohoto článku.
Představuje prošlá káva problém?
Samozřejmě, že existují potraviny, u nichž je nutné dobu minimální trvanlivosti dobré dodržovat – typickým příkladem jsou třeba uzeniny. Pokud sníte prošlé maso, můžete riskovat závažné zdravotní problémy. Jenže s kávou je to podstatně složitější. Tedy aspoň za předpokladu, že ji máte spolehlivě uskladněnou (například v neporušeném originálním obalu).
Zjednodušeně řečeno by se dalo říct, že pokud se na kávě neobjeví plíseň nebo nedojde ke žluknutí esenciálních olejů v kávě (což spolehlivě poznáte podíváním a čichnutím ke kávě), měla by být káva v pořádku a vy ji můžete ochutnat. To, že se káva dá pít, ale neříká nic o tom, jak chutná.
Po tom, co se káva upraží, je dobré ji nechat zhruba týden odležet a po uplynutí této doby se považuje za chuťově vůbec nejlepší. Skvěle chutná ale jen v řádu týdnů a každý kontakt se vzduchem způsobí, že chuť se začne postupně vytrácet. I když tedy několik let starou kávu teoreticky můžete vypít, rozhodně od ní neočekávejte žádné chuťové zázraky.
Jak kávu skladovat, aby byla co nejlepší?
Jakmile si jednou objednáte kvalitní kávu, je na místě ji hned po otevření originálního balení umístit do dózy, která v ideálním případě nepropustí světlo, vzduch a ani žádné pachy, protože to jsou hlavní nepřátelé kvalitní kávy. Pokud kávu necháte v kontaktu s kořením nebo aromatickými potravinami, je možné, že jimi načichne a značně negativně to ovlivní její chuť. Vzduch a světlo by pak mohli urychlit oxidaci, která by se následně mohla podepsat na méně intenzivní a jaksi vyčpělé chuti, což samozřejmě není žádoucí. I když kávovým zrnům nedělá dobře ani teplo, pokojovou teplotu zvládnou bez problémů. Někdo kávu sice umisťuje do lednice, my to ovšem nedoporučujeme, protože tam jsou zrna vystavena zmiňovaným pachům a navíc tam panuje i relativně vysoká vlhkost, která pro uskladnění také není úplně žádoucí.
Dobrá káva se datu spotřeby ani nepřiblíží
Jakmile si jednou koupíte dobrou kávu, která vám opravdu zachutná, nebudete mít nejspíš problém s tím, že by vám dlouho jen tak ležela ve spíži a vy jste nebyli schopni ji spotřebovat. Spíše naopak se může klidně stát, že dojde rychleji, než vlastně čekáte. A přesně takovou arabiku máme i v našem internetovém obchodě, kde seženete úžasnou čerstvou kávu z celého světa. A abyste ji měli kde skladovat, doporučujeme prozkoumat i naši nabídku designově atraktivních dóz na kávu, v nichž můžete zrna skladovat. Přesto ale považujeme za pravděpodobné, že jakmile naši kávu jednou vyzkoušíte, rozhodně ji nenecháte ležet několik měsíců někde ve spíži, ale s chutí se pustíte do pravidelného pití.