Nápoj Sahlep

Slyšeli jste někdy slovo sahlep? Pokud jste někdy vyrazili na dovolenou do některé ze zemí Blízkého východu, dost možná jste si takového názvu mohli všimnout na některém z mnoha pouličních stánků s občerstvením, které tento velmi netradiční a velmi oblíbený nápoj pod názvem sahleb, sahlap či dokonce sachlap prodávají. V tomto článku vám proto přiblížíme, co je tento nápoj, v mnoha čajovnách nazývaný jednoduše arabský pudink, vlastně zač a proč se ho vyplatí vyzkoušet. 

Co je sahlep? 

Sahlep je mléčný nápoj, který by vám na první pohled mohl připomínat jakýsi hybrid mezi naší krupicovou kaší a velmi řídkým vanilkovým pudinkem. V zemích Blízkého východu se mnohdy servíruje do bílých šálků, případně do plastových kelímků, přičemž nejčastěji se zdobí trochou skořice nebo pár najemno nasekanými oříšky. Důležité však je, že tenhle drink se servíruje výhradně teplý a mezi místními je oblíbený nejen kvůli velmi zajímavé chuti, ale také kvůli legendám o tom, že dokáže pomoci s respiračními onemocněními i trávením. Právě díky oblibě v zemích jako je Turecko, se sahlep postupně rozšířil snad do celé Evropy a třeba u nás si můžete tuhle delikatesu dopřát v celé řadě čajoven. 

Sahlep 0

Z čeho je? 

Receptura sahlepu prošla v posledních letech poměrně zásadní odměnou. Po mnoho dekád byly totiž základem sahlepu hlízy některých druhů orchidejí jako je třeba vstavač mužský. Problém ovšem je, že tato bylina je výrazně ohrožená, a proto není dobrý nápad ji ve velkém vyhledávat a zpracovávat pro přípravu nějakého nápoje. Na výrobu sahlepu bylo potřeba relativně velké množství hlíz těchto orchidejí, které se po sklizni povařily kvůli zbavení hořkosti a následně se usušily a namlely na jemný prášek. Ten mohl být bez problémů uskladněn takřka libovolně dlouho a až přišla správná chvíle na přípravu sachlabu, stačilo jej smíchat s mlékem, povařit a nakonec řádně osladit. Vzhledem k tomu, že riziko vyhynutí této rostliny nebylo velké jenom u nás, ale také v zemích jako je již zmíněné Turecko, bylo jasné, že se od této vstupní suroviny musí upustit. V současnosti se tak sahlep připravuje z jiných surovin, ovšem ve výsledku disponuje zcela totožnou konzistencí i chuti jako originál. 

Sahlep

Kde sahlep sehnat? 

Dnes můžete sahlep běžně sehnat v řadě čajoven a nebo i na eshopech, jako je ten náš. My ho prodáváme pod názvem arabský pudink a v jeho složení najdete zejména cukr, jedlou pryskyřici a originální aroma sahlepu, takže produkt nejen chutná jako originál, ale dokonce tak i voní. Jeho příprava je pak naprosto jednoduchá, protože stačí vzít dvě až tři čajové lžičky arabského pudinku, smíchat je s 200 ml teplého mléka a řádně asi 5 minut míchat. Mléko by mělo být teplé, aby se pudink dobře rozmíchal, ale nemělo by zcela vřít, protože to by mohlo narušit výslednou chuť mléka. Po uplynutí zmíněných pěti minut doporučujeme sahlep stáhnout z plotýnky, nalít do šálku a dozdobit podle vlastní fantazie. Pokud chcete zachovat autenticitu produktu, použijte kvalitní mletou cejlonskou skořici nebo jemně nasekané pistácie či jiné oříšky, ovšem vaší kreativitě se meze nekladou. Vzhledem k obsahu cukru již zároveň není nutné sahlep dodatečně sladit.