Přemýšleli jste někdy nad tím, z jakých zemí pochází suroviny, které jsou pravidelnou součástí vaší snídaně? Pokud se podíváte nejen na nejrůznější ovoce a zeleninu, ale třeba také na čaje nebo kávu, zjistíte, že dost možná k vám některé z těchto surovin putovaly třeba i přes půl světa. A káva není výjimkou, protože jak asi tušíte, u nás v mírném pásu bychom ji vypěstovali jen velmi těžko. Pojďme se v rámci tohoto článku tedy podívat, jaké země patří mezi majoritní producenty kávy.
1. Brazílie
Brazílie je jihoamerický stát, který nejspíš není třeba nijak dlouze představovat. Pokud jde o kávu, jsou to přitom opravdoví machři, protože seznamu největších světových exportérů vévodí posledních 150 let. Pro představu se hodí podotknout, že z celkové produkce kolem šesti milionů tun zelených kávových zrn jich Brazílie sama zvládne vyprodukovat v rozmezí 30 a 50 procent, což je opravdu obdivuhodné. Produkci v zemi dominuje arabika, která se nejčastěji zpracovává suchou metodou, což je jedna ze základních metod zpracování kávy. V rámci naší nabídky najdete hned dvě kávy pocházející z Brazílie, a sice velmi známou kávu Santos, která je pojmenovaná podle přístavu, ze kterého se exportuje, a nebo oblíbenou Facenda.
2. Vietnam
Ačkoliv Vietnam je také jedním z největších exportérů zelených kávových zrn, není o něm příliš slyšet. Je to proto, že Vietnam produkuje primárně robustu, která obecně řečeno nedosahuje takových kvalit jako arabika a mnoho z této kávy (jejíž produkce přesahuje 1,5 milionu tun ročně) končí v méně kvalitních směsích, supermarketových kávách a nebo se využije například při výrobě instantní kávy, o které jsme psali samostatný článek. V našem eshopu však najdete i vietnamskou arabiku a pokud ji vyzkoušíte, uvidíte, že i ta má rozhodně co nabídnout.
3. Kolumbie
Mezi největší exportéry patří bezpochyby také Kolumbie, která naopak stále častěji produkuje vysoce kvalitní arabiku a řada z kolumbijských oblastí bývá ceněna mnohými kávovými experty. Země má v pěstování kávy relativně dlouhou tradici a staré řemeslo se kříží s novými výrobními a zpracovatelskými postupy, což kávě propůjčuje opravdu jedinečné chuťové profily. Tomu napomáhá i velká variabilita v nadmořské výšce, protože zatímco některé kávy jsou produkovány v relativně nízkých nadmořských výškách, jiné jsou spíše vysokohorské. V konečném součtu tak Kolumbie vypěstuje okolo 800 tisíc tun ročně. Arabiku z Kolumbie najdete rovněž v rámci naší široké nabídky, přičemž ji nabízíme i v bezkofeinové variantě.
Jak jsou na tom další země?
Co do množství produkované kávy jsou na tom podobně i mnohé další země. Stále na vzestupu je například arabika a robusta z Indonésie, která je rovněž domovinou cibetkové kávy, kterou také najdete v našem eshopu a o které si můžete přečíst v rámci našeho samostatného článku. Mezi top producenty by se objevila také Etiopie nebo Honduras. Není ovšem třeba se řídit nutně objemem produkce dané země – pokud se podíváte do naší nabídky čerstvých arabik, dost možná přijdete na to, že každá ze zemí má co nabídnout. A pokud byste se o některé z káv rádi dozvěděli více, stačí její název napsat do vyhledávače a objeví se vám celý samostatný článek, ve kterém se o chuti či zpracování kávy z dané lokality dozvíte více.