Když přijdete do kavárny, obvykle před sebou máte k dispozici celou řadu různých nápojů, ze kterých si můžete vybírat. Příprava některých je poměrně jednoduchá, jelikož obsahují třeba jen jedinou surovinu, zatímco jiné jsou komplikované. V tomto článku se ovšem budeme věnovat kávám, které v běžných kavárnách mnohdy vůbec nenajdete, ale které přesto stojí za zkoušku.
Ochucená káva z Turína
Naší první zastávkou při objevování netradičních káv z celého světa bude italský Turín, kde se zrodila káva zvaná bicerin. Ačkoliv název na vás může působit dost netradičně, jedná se de facto o kávu podobnou tzv. mocha. Základ tohoto nápoje totiž tvoří espresso obohacené o horkou čokoládu a mléko, přičemž od každé suroviny bývá doporučováno použít stejný díl. Podobně jako caffe latte se i bicerin servíruje nejčastěji do průhledných sklenic, takže můžete vidět, jak jsou jednotlivé vrstvy nápoje od sebe odděleny. Pokud budete na severozápad Itálie cestovat a bicerin si objednáte v některé z místních kaváren, může se vám klidně stát, že bude navíc ještě ozdobený pořádnou porcí šlehačky. Jestli si ho budete chtít připravit doma, doporučujeme jako základ použít buď espresso z kávovaru, nebo silnější kávu z moka konvičky, vyberte kvalitní horkou čokoládu a kromě mléka samozřejmě použijte i dobrou šlehačku, ať si můžete vychutnat autentický zážitek se vším všudy.
Proklatě tučné breve
Další zastávkou, kterou musíme na naší rychlé cestě kolem světa ve třech kávách navštívit, jsou Spojené státy. Konkrétně se podíváme na kávu, kterou místní označují jako breve a do evropských kaváren si většinou nenašla cestu z jediného důvodu - jedná se o obyčejné caffe latte s jedinou malou modifikací. Místo mléka je použita smetana, což znamená, že káva dostane o něco hutnější konzistenci, krémovější chuť a příjemně nasládlou vůni. Ačkoliv chuťově je tahle káva opravdu vynikající, ve srovnání s latte má podstatně více kalorií, na což je dobré myslet, pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo.
Populární ruský raf
No a naší poslední zastávkou na cestě za zajímavými kávovými nápoji je Rusko, kde je již od 90. let minulého století nesmírně populární káva zvaná raf. Ta se skládá z rovného dílu vanilkového cukru, espressa a smetany. Zajímavé na ní ovšem je především to, že jakmile všechny tři suroviny smícháte, strčíte šálek pod parní trysku a všechno důkladně napěníte. Káva je tak příjemně sladká, lehce krémová a neskutečně chutná. Samozřejmě existuje také řada modifikací, někdo například přidává alkohol, někomu vyhovuje vyměnit zmíněný cukr za med a někdo na vzniklou pěnu nasype ještě trochu skořice. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu a raf se vám tak nikdy neomrzí.
Nakupte kávu a pusťte se do vaření
Ať už se rozhodnete doma vyzkoušet kterýkoliv z těchto kávových nápojů, je dobré mít na paměti, že do každého kávového receptu se hodí použít kvalitní kávu. A přesně proto u nás na webu najdete celou sekci nazvanou čerstvá káva z celého světa, kde máme desítky různých káv z řady zemí, a to dokonce včetně velmi raritní arabiky například z Austrálie, Portorika nebo Havaje. Ať už se tak rozhodnete pro kteroukoliv z těchto káv, mějte na paměti také to, že pro přípravu ideální kávy je na místě mít kávu rovněž správně namletou, s čímž vám poradíme v dalším z našich blogových příspěvků.