Káva je pro mnoho lidí naprosto neodmyslitelnou součástí snídaně. A zatímco někdo si ji rád vychutnává bez jakýchkoliv aditiv, někomu vyhovuje s mlékem a někdo ji i řádně osladí. Na tom není vůbec nic zvláštního, ale věděli jste, že existuje i celá řada ne tak úplně tradičních surovin, které si lidé do kávy přidávají? V tomto článku vás s některými z nich seznámíme.
Máslo
O kávě s máslem jste si už mohli přečíst na našem webu celý samostatný článek, ovšem troufáme si tvrdit, že své místo si zaslouží i v tomto článku. Tzv. Bulletproof káva je pro některé lidi skvělou alternativou snídaně, protože máslo kávě dodá pořádnou porci tuků. A je pravda, že taková káva skutečně může trochu zasytit, ovšem my jsme dost skeptičtí ke značné olejové pachuti a i když někdo chuť téhle kávy vyzdvihuje, my na ní nic zajímavého nevidíme a myslíme si, že není příliš o co stát. Přesto ale ze zajímavosti můžete určitě vyzkoušet. Jak uvidíte dále v tomto článku, přijdou i méně obvyklé suroviny.
Vajíčko
Ano, o kávě s vajíčkem jsme také již psali, a to konkrétně v našem receptu na švédskou kávu. To však není ani zdaleka jediná káva, do které se vajíčko přidává. Třeba v posledních letech populární vietnamská káva kombinuje žloutek s kondenzovaným mlékem a silnou kávou. Přidáním vajíčka do kávy opět obohatíte kávu o radu živin včetně bílkovin a tuků, ovšem po chuťové stránce není většinou o co stát. Výjimkou je už zmiňovaná vietnamská káva, kde chuť vajíčka přebije kondenzované mléko.
Sůl
Tuhle obyčejnou surovinu většina z nás používá denně, ovšem že by měla své místo v kávě? Věřte tomu, nebo ne, ale historicky měla sůl velké uplatnění a dokonce se říká, že dokáže výrazně zlepšit chuť kávy. Podle některých historek toho využívali vojáci sloužící u amerického námořnictva, kteří jednak pomocí soli doplňovali elektrolyty a jednak také zlepšovali chuť jinak příšerné kávy. Jedná se o skvělou přísadu, kterou můžete třeba vyzkoušet do různých ledových latté, v nichž údajně potlačí hořkost a vyzdvihne jejich sladké tóny.
Ovesná kaše
Nás čtvrtý tip je pro opravdové fajnšmekry a můžete se o něm dočíst i na zahraničních serverech. Vařit kávu současně s ovesnou kaší je ideální zejména pro turisty, kteří při nějakém venkovním přespávání chtějí minimalizovat množství spotřebovaného nádobí a chtějí zároveň chutnou snídani a denní dávku kofeinu. Ale přiznejme si na rovinu, pro většinu z nás tohle asi není úplně něco, co bychom rádi vyzkoušeli.
Pořiďte si takovou kávu, kterou nebude třeba dochucovat
Doufáme, že jsme vám v našem dnešním článku ukázali, že lidské fantazii se meze nekladou a dnes je možné si kávu dochutit opravdu snad čímkoliv. My jsme však rádi, že káva, kterou máme v našem repertoáru, je skvělá samotná i s mlékem, a tak do ní není třeba přidávat například vločkovou kaši. A i když vám ve vyzkoušení žádné z těchto surovin rozhodně nebudeme bránit, myslíme si, že není od věci mít doma i kávu, která chutná skvěle bez jakéhokoliv netradičního dochucovadla. Určitě bychom vám proto doporučovali navštívit naši kategorii čerstvých káv z celého světa, kde si můžete vybrat z desítek pečlivě vybraných arabik.