Káva z Nikaraguy má za sebou bohatou historii, v průběhu níž se z nenápadné plodiny vyšplhala až na jeden z nejdůležitějších vývozních artiklů tohoto státu. Mnozí odborníci ji dnes dokonce považují za jednu z nejjemnějších na světě a místní pěstitelé ke zpracování často používají tzv. Honey metodu, která vyjma některé sousední státy (zejména pak Kostariku) není nikde jinde na světě rozšířená. A když teď už víte, že káva z Nikaraguy má svým konzumentům co nabídnout, je na čase si ji představit o něco detailněji.
Veledůležitá součást historie Nikaraguy
S kávou to Nikaragua nikdy neměla příliš jednoduché. I když se zde vysazovala již v polovině 19. století, vzhledem k poměrně vysokým nárokům na pěstování se jí příliš nedařilo. To se ovšem změnilo, když se káva začala vysazovat kolem horských oblastí s vulkanickou půdou velmi bohatou na minerály. Koncem 19. století se již káva stala jednou z majoritních exportních plodin podporujících ekonomiku a tento status jí vydržel celé století - dnes se již o své prvenství dělí s textilem a tabákovými výrobky. Pěstuje se tedy především v regionech Matagalpa, Managua, Diriamba, San Marcos a Jinotepe, ale jelikož se jedná spíše o horské regiony, už samotná přeprava kávy do měst není jednoduchá. Navíc celá řada pěstitelů nemá peníze na výsadbu nových kávovníků ani koupi nových pozemků. Ti, kteří kávu pěstují, si na ní ale dávají opravdu velmi záležet a díky tomu je neuvěřitelně jemná a chuťově vyvážená.
Jak vypadá tzv. Honey metoda zpracování?
Pro kvalitní nikaragujskou kávu je typická tzv. Honey metoda, která rozhodně nepatří k rozšířeným metodám zpracování. Podobně jako v případě suché metody se nepoužívá voda a ze zralých kávových zrn je sice mechanicky odstraněna dužina, ale zůstává na nich kávový maz, který je konzistencí i chutí velmi podobný právě medu. Takto se kávová zrna rozloží na africké postele, na nichž se dva až tři týdny suší. Vzhledem k obsahu mazu je s kávou mnohem více starostí, protože kdyby se pravidelně neotáčela, začala by opravdu rychle plesnivět. Výsledná chuť kávy je ale sladší a jemnější, a proto rozhodně stojí za to ji ochutnat.
Na jakou chuť se můžete u této kávy těšit?
Pokud kávu rádi konzumujete, ale máte pocit, že jí vůbec nerozumíte, arabika z Nikaraguy pro vás bude skvělá volba. Jestli jste kávový odborník přemýšlející o každém detailu, bude pro vás nezapomenutelným zážitkem. Velmi jemná a intenzivní vůně je totiž doprovázena oříškovo-čokoládovou chutí s příjemně nasládlými tóny karamelu a třtinového cukru se závěrem odkazujícím spíše na lehce nahořklé citrusy. Tomu prostě a jednoduše nemůžete odolat. Ať už preferujete jakýkoliv druh kávy, s arabikou z Nikaraguy zkrátka neuděláte chybu.
Jakou doporučujeme vybrat?
Jestli vás káva z Nikaraguy zaujala a chtěli byste ji vyzkoušet, můžete si v naší široké nabídce vybírat hned z několika možností. Tou nejlepší v poměru ceny a kvality je rozhodně naše nikaragujská arabika v sáčku, která je výtečná na každodenní pití i do různých směsí. Stejnou kávu prodáváme i v dóze, která představuje buď skvělý dárek, nebo jen způsob, jak kávové aroma i chuť dlouho a efektivně uchovat. No a pokud byste chtěli něco netradičního, je skvělým řešením nikaragujská arabika maragogype, která se vyznačuje velkými kávovými zrny, ještě jemnější chutí a omamným aroma, pro které si kávu zamilujete. Volba je tedy jen na vás! Některou z káv z Nikaraguy se ale rozhodně vyplatí vyzkoušet.