O cold brew, tedy macerování kávy ve studené vodě, jste už nejspíš slyšeli. Divili bychom se, kdyby ne, protože posledních pár let to byl obrovský trend, který nabízela celá řada malých kaváren i globálních kávových řetězců. U nás na webu jsme o cold brew napsali celý samostatný článek. Poslední sezónu to ale vypadá, že by jeho místo mohla nahradit metoda zvaná nitro cold brew. Co je zač? A čím se liší? Na to se podíváme v tomto článku.
Jaký je rozdíl mezi klasickým a nitro cold brew?
Klasické cold brew spočívá v tom, že prostě a jednoduše zalijete mletou kávu studenou vodou a necháte několik hodin (třeba přes noc) v lednici louhovat. Poté se káva přefiltruje pomocí vámi zvoleného filtru – vhodné je použít třeba dripper. Tento postup je přitom společný i pro nitro cold brew, ovšem zásadní rozdíl nastává po filtraci. Tehdy se totiž cold brew umístí do speciálního přístroje s pípou, kde se cold brew nasytí dusíkem a při následném čepování do sklenice bude mít krásnou krémovou konzistenci, lehce pěnivou strukturu a opravdu velmi jemnou a příjemně nasládlou chuť.
Proč nitro cold brew vyzkoušet?
Stejně jako klasické cold brew, může mít i nitro cold brew více kofeinu než klasická káva. Proces přidávání dusíku ale navíc zjemní výslednou chuť kávy, takže pokud nejste zrovna dvakrát fanoušci poctivého italského espressa, může se pro vás nitro cold brew stát opravdu dobrou volbou. Chuť správnè připraveného nitra je lehce nasládlá, konzistence decentně krémová a celý nápoj obsahuje bublinky dusíku, což udělá vcelku zajímavý vizuální efekt. S trochou nadsázky se dá říct, že dobře vyrobené nitro cold brew může připomínat třeba dobře natočené tmavé pivo jako je například Guinness. Nitro cold brew je tak poměrně zářným příkladem toho, co všechno se dá s kávou vymyslet a že z kávových zrn nemusíte připravovat jen to "staré nudné" espresso nebo cappuccino, ale možnosti máte opravdu hodně.
Můžu si udělat nitro cold brew doma?
Nitro cold brew si doma teoreticky udělat můžete, prakticky se to ale příliš nevyplatí, protože potřebné zařízení je finančně dost nákladné a vyplatí se spíše třeba pro použití v kavárně. Opravdu spolehlivé přístroje totiž mohou vyjít na vyšší desítky až stovky tisíc. Lepší je si nitro cold brew dopřát v nějakém podniku a doma si můžete připravovat třeba klasické cold brew, na které doporučujeme použít některou z našich čerstvých káv z celého světa, kterých v naší nabídce najdete více než sedm desítek. Pokud by vás ale zmiňované nitro cold brew opravdu moc zaujalo, můžete si koupit speciální tlakové lahve, které seženete za nižší tisíce korun. Je ale potřeba zvážit, zda se taková investice vůbec vyplatí. Podle nás je nitro cold brew poměrně sezónní záležitostí, kterou se rozhodně vyplatí vyzkoušet v létě, ale v zimě bude dost možná část lidí preferovat spíše teplou kávu. Ať už se ale rozhodnete jakkoliv, zmiňované čerstvé kávy z celého světa, nebo třeba naše kávové speciality můžete použít, jak uznáte za vhodné. Pokaždé vám přitom můžeme slíbit čerstvost, kvalitu a co nejpohodlnější možné doručení. Tak které kávě dáte přednost vy?