Ekvádor obvykle nenajdete na seznamu největších producentů kávy. Přehlížet tuto jihoamerickou zemi by však neměl žádný milovník kávy. Plantáže se táhnou podél And, horské páteře tohoto světadílu, jsou rozesety v úrodných amazonských nížinách, a dokonce i na ekvádorských ostrovních klenotech – Galapágách. V překrásné a rozmanité krajině roste neobyčejná káva, jejímž společným jmenovatelem je výjimečná chuť.
Ekvádorskou kávu spojuje jemná nasládlost a lehkost. Zrnka mají vyváženou chuť, v níž objevíte tóny hořké čokolády, která k tomuto regionu též neodmyslitelně patří. Galapágská produkce je mnohem vzácnější. Vzhledem k přísné ochraně zdejší krajiny povoluje ekvádorská vláda vyexportovat pouze pět tisíc pytlů zelené kávy ročně. Od té pevninské v Ekvádoru se chuť galapážské kávy liší. Vyznačuje se vůní marcipánu a kakaa a lehkými tóny tabáku, sušených švestek či pečených kaštanů. Kromě toho má též netradičně svěží aciditu připomínající lehkou citrónovou chuť. Obsah kofeinu v kávě vás jistě potěší.
V Ekvádoru i na Galapágách roste káva bez použití chemie a pesticidů a v obklopení bohatou biodiverzitou, úrodnou sopečnou půdou a podporovaná hojnými tropickými srážkami. Díky tomu můžete v každém doušku objevit pravou chuť exotické Jižní Ameriky.