Pokud jste někdy šli po nějakém větším městě a hledali kavárny, dost možná jste si všimli, že jich existuje opravdu mnoho. A aby tyto podniky dokázaly přilákat vaši pozornost a přiměly vás k návštěvě, musí častokrát inovovat a vytvářet nové kombinace. Dost možná proto se objevila také kombinace kávy a olivového oleje, kterou do své nabídky v některých zemích od letošního roku zařadil dokonce i populární řetězec Starbucks. Pojďme se podívat na to, zda olej do kávy patří a jaké jsou případné výhody této kombinace.
Co má olej a káva společného?
Ačkoliv se to na první pohled nemusí vůbec zdát, olivový olej a kávová zrna toho mají mnoho společného. Obě tyto zemědělské komodity vyžadují péči a odborný dohled, přičemž v závislosti na mnoha faktorech mohou být obě kategorizovány. Zatímco kávu rozlišujeme mnohdy třeba na komoditní a výběrovou, olej existuje třeba extra panenský, panenský a nebo naopak z pokrutin. Poměrně překvapivé ale může být, že olej nabízí celou řadu chuťových profilů a stejně jako v kávě i v něm můžete mnohdy detekovat třeba jemné náznaky ovoce. Ale ačkoliv společného mají poměrně dost, jejich kombinace je relativně nová.
Kdo s tímto nápojem přišel?
Velkou popularitu tato kombinace získala po tom, co Starbucks na začátku roku 2023 uvedl několik nápojů z řady Oleato do své nabídky ve Spojených státech, Anglii, Itálii, nebo třeba Japonsku a dalších zemích. Tehdejší ředitel společnosti mluvil o tom, že inspiraci získal při výletu na Sicílii, kde si zkusil přidat kvalitní olivový olej do kávy a byl překvapený výsledným chuťovým profilem. Starbucks ale rozhodně není první, koho tato kombinace napadla. Některé řetězce zkoušeli přidat olivový olej například do rostlinného mléka ve snaze nahradit tuk přítomný v mléce kravském. Později uvedli, že po přidání oleje byla textura nápoje “hedvábnější” a krémovější, což je vzhledem k množství tuku navíc relativně pochopitelné.
Jak přidat olivový olej do kávy?
Za normálních okolností skrývá přidání olivového oleje do kávy zjevný nedostatek, a sice že olej a káva se nepromíchají, ale olej vytváří jemnou skvrnu na hladině kávy. To je samozřejmě nežádoucí. Naštěstí existuje efektivní způsob, jak se toho alespoň dočasně zbavit, a sice přidat olivový olej do mléka, které následně necháte napěnit pomocí parní trysky nebo automatického či ručního šlehače. Pokud jde o další postřehy, obvykle bývá doporučováno použít asi lžíci kvalitního olivového oleje na jednu porci mléka. Zároveň je třeba říct, že klasické kravské mléko obsahuje relativně dost tuků, a proto je lepší použít méně tučnou alternativu. Sáhnout můžete buď po některém z rostlinných alternativ mléka, nebo třeba po nízkotučném kravském mléce. Zároveň je zapotřebí kromě kvalitního olivového oleje zvolit i dobrou kávu, přičemž pro párování s olejem se více hodí tmavěji pražené kávy. Vybrat tak můžete některou z našich čerstvých arabik z celého světa, kde najdete desítky různých káv s velmi odlišnými chuťovými profily.
Patří olej do kávy?
Ačkoliv si netroufáme jakkoliv předpovídat budoucí vývoj, přidávání oleje do kávy je minimálně zajímavé. Za zmínku stojí kromě toho, že se tato kombinace dostala do nabídky Starbucks také to, že olivový olej jako ingredience použila řada účastníků soutěže World Barista Championship. Na druhou stranu však, i vzhledem k tomu, že Starbucks s touto novinkou neexpanduje do dalších zemí, Oleato pravděpodobně extrémně populární není a čas od času si někdo dokonce stěžuje i na trávicí problémy po konzumaci některých káv s olejem. Ačkoliv je tedy nemožné předpovídat, zda tu s námi káva s olejem, podobně jako třeba espresso tonic nebo pumpkin spice latté, zůstanou, rozhodně si myslíme, že pokud budete mít možnost ho ochutnat, stojí za zkoušku.