Možná jste se někdy v kavárnách nebo specializovaných obchodech setkali s krystalky nasypanými buď v pytlíku, nebo přichycenými na špejli, které svým vzhledem připomínaly drahokamy. Co se za tvrdými bíle nebo hnědě zbarvenými kameny skrývá? Jedná se o cukrkandl, neboli kandys. Jak už název napovídá, je to něco sladkého. Přečtěte si náš článek, ve kterém vám kandys blíže představíme.
Co je to kandys?
Kandys, přezdívaný někdy také cukrkandl, se používá ke slazení kávy nebo čaje. Nejedná se o nic jiného než o zkrystalizovaný cukr, který atraktivně vypadá, ale také skvěle chutná. K dostání je na trhu ve dvou variantách – v bílé a hnědé formě. Bílý kandys sladí stejně jako klasický cukr, zatímco o hnědém kandysu můžeme mluvit jako o karamelizované formě, která skvěle vynikne v silnějších černých čajích. Pokud sladíte kávu, vyzkoušet ho můžete také.
Jak se kandys vyrábí?
K výrobě cukrkandlu se používá vysoce koncentrovaný cukerný roztok, který se nechá zkrystalizovat ve velkých nádobách. Bílý kandys se vyrábí z klasického bílého rafinovaného cukru, zatímco jeho hnědá varianta vzniká z předem zkaramelizovaného cukru.
Kandys můžete zakoupit v různých velikostech. Na našem e-shopu najdete různé velikosti krystalků balených v sáčcích. Pokud byste chtěli působivější variantu, můžete vyzkoušet kandys na dřívku, který dokonale nahradí lžičku a skvěle vypadá. Pokud pospícháte, při slazení kávy, čaje, grogu nebo kakaa sáhněte po sypkém cukru. Pokud máte čas, určitě vyzkoušejte kandys. Rozpouští se pomaleji, ale je na něj radost pohledět. Bohužel, o zdravější variantu oproti běžnému cukru se nejedná, i v tomto případě se jedná o 100% sacharózu. Pokud byste si chtěli osladit kávu nebo jiný nápoj něčím zdravějším, použijte med.
Do čeho se kandys hodí nejlépe?
Některé maminky dávají svým dětem místo lízátek kandysovou tyčinku. Pořád se jedná o cukr, který zoubkům ani zdraví příliš neprospívá, ale nadruhou stranu oproti lízátkům nebo jiným bonbonům neobsahuje žádná barviva ani další přidané látky. S kandysem můžete sladit veškeré nápoje, které máte rádi. Kávu, čaj, grog, kakao, zkrátka to, co vás napadne. Pokud bychom se zaměřili na čaje, bílý kandys se hodí spíše do bílých a zelených čajů, hnědá varianta cukrkandlu vynikne zejména v černých čajích.
Kde kandys koupit?
Pokud byste chtěli kandys vyzkoušet, navštivte náš e-shop. Najdete v něm jak kandysové tyčinky, které působivě vypadají a spolehlivě nahradí lžičku, tak kandysové kostky v několika velikostech. Osladit si jimi můžete třeba výběrovou kávu z Indonésie nebo Austrálie. Ať už vyberete jakoukoliv, nešlápnete vedle.