Chtěli byste si doma připravovat stejně skvělou kávu, jakou servírují ve vaší oblíbené kavárně? Pak byste si měli pořídit stejné vybavení. Pákový kávovar představuje pomyslný vrchol v přípravě kávy, ovšem na druhé straně je to poměrně náročná investice, která vyžaduje, abyste se kávě opravdu věnovali. Jak vlastně pákový kávovar funguje? A jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody? Na to se podíváme v tomto článku.
Jak pákový kávovar funguje?
Pákový kávovar představuje vcelku komplikovaný mechanismus obsahující celou řadu různých nepostradatelných komponentů. Mnoho kávovarů je dnes napojených přímo na vodovodní síť, odkud si berou vodu, ale ty menší mohou disponovat i nádržkou, kterou je třeba pravidelně doplňovat. Vodu každopádně v obou případech kávovary ohřejí na teplotu kolem 90 stupňů Celsia a prostřednictvím čerpadla, které je schopno vyvinout tlak asi 9 barů, se následně voda protlačí přes vámi připravenou páku s kávou a z páky už vyteče skvělá káva přímo do nachystaného šálku.
Jaké má (ne)výhody?
Ačkoliv se to z předchozího odstavce nemusí tak úplně zdát, ve skutečnosti je příprava kávy v pákovém kávovaru poměrně náročná a zdlouhavá. Zatímco u automatického kávovaru vám stačí zmáčknout tlačítko, tady musíte celý proces opravdu aktivně řídit. Pokud necháte kávu extrakovat příliš dlouho, nebude chutnat tak dobře. Pokud příliš krátce, bude slabá. Stejně tak musíte vzít v potaz i poměrně vysoké pořizovací i udržovací náklady. Dobré pákové kávovary mohou stát i vyšší desítky tisíc a pravidelně budete muset také měnit nejrůznější důležité filtry, jinak riskujete závažnější poškození kávovaru. O nevýhodách jsme se však více rozepsali ve článku nazvaném Jaký kávovar vybrat? Na rovinu se však hodí přiznat, že na druhou stranu pákové kávovary poskytují bezkonkurenční kávu. Sami si můžete vybrat, jaká káva vám chutná a následně si při správné přípravě můžete být jisti, že pákový kávovar vám při správné obsluze umožní z něj dostat maximum.
Budete potřebovat mlýnek?
Pokud opravdu přemýšlíte o nákupu pákového kávovaru, určitě stojí za to zmínit, že některé kávovary mají zabudovaný mlýnek a jiné ne. Pokud má kávovar mlýnek, znamená to, že bude celé vybavení pro přípravu kávy zabírat méně místa, ale na druhou stranu v případě závažné poruchy můžete přijít jak o mlýnek, tak o kávovar. Nehledě na to, že zabudované mlýnky jsou obvykle dost bídné kvality, což samozřejmě může ovlivnit výslednou chuť vašeho šálku kávy. Pokud se naopak rozhodnete si pořídit mlýnek zvlášť, musíte počítat s tím, že taková aparatura zabere relativně dost místa a navíc kvalitní mlýnky na kávu stojí i deset tisíc korun. Pokud budete připravovat malý objem kávy, můžete využít ruční mlýnky na kávu, pro vice konzumentů je to však poměrně nepraktické.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Ať už se pro pákový kávovar rozhodnete, nebo ne, nikdy není od věci mít k dispozici dobrou kávu. A přesně takovou najdete v naší nabídce čerstvých káv z celého světa, kde máme desítky různých arabik s velmi různorodými chuťovými profily. A když si vyberete dobrou kávu, dost možná vám k její přípravě namísto pákového kávovaru postačí klidně i obyčejná moka konvička, která stojí zlomek ceny a přitom dokáže připravit opravdu vynikající a silnou kávu.