Ačkoliv káva z Peru není v našich končinách příliš populární, v současnosti tento stát patří k největším světovým exportérům zeleného zrna a tamní káva bývá mnohými znalci oceňována. A aby taky ne, káva zde má poměrně dlouhou historii a pěstitelé jsou na svoji kávu velmi hrdí, takže naprostá většina exportované kávy se může pochlubit BIO certifikací. Zní to zajímavě, ne? V našem dnešním článku si peruánskou arabiku představíme o něco detailněji.
Pěstování kávy v Peru rozhodně není jednoduché
Káva se v Peru začala pěstovat na počátku 18. století a již od té doby zůstává majoritní produkce v rukou malých pěstitelů disponujících jedním až třemi hektary půdy. Ti často nemají ani elektřinu a tekoucí vodu, natož dostupné finance na hnojiva, pesticidy či herbicidy. Problém je ale v tom, že ani větší pěstitelé nemají často dostačující podmínky pro pěstování a o podpoře ze strany státu se rovněž mluvit nedá, a tak většina zemědělců pěstuje kávu raději na svých malinkých polích spolu s dalšími plodinami jako je kakao nebo velmi populární koka, která je v Peru legální. Mezi domorodci je koka dokonce podstatně populárnější, protože má o něco silnější efekt než kofein. Přesto ale produkují velmi kvalitní kávu, kterou by leckdo mohl závidět. Napříč tímto státem panuje značná biodiverzita, ale obecně řečeno platí, že nejvíce kávy produkují ty části Peru, do kterých zasahuje Amazonský prales a jeho přilehlé oblasti. Tamní pěstitelé v období sklizně zpracovávají kávu mokrou metodou a o víkendech ji vozí do přilehlých měst, kde se nachází výkupní stanice. Jelikož je cena za kávu jednotná, většina pěstitelů samozřejmě nedostane za svoji práci adekvátně zaplaceno. Bohužel ale nemají příliš na výběr a pod Fair Trade se dostane jen málokterý producent.
Na jakou chuť a vůni se můžete těšit?
Peruánská arabika se vyznačuje velmi vyváženým a jemným aroma, pro které bývá velmi často používána mezi milovníky mléka v kávě. Dá se použít pro jakoukoliv přípravu, od espressa až po klasického „turka,“ je možné ji používat samotnou i do směsí. Co se týče chuti, i ne příliš zkušení konzumenti kávy poznají velmi jemné tóny vanilky, hořké čokolády a lískových oříšků, které jsou patrné ještě několik minut po dopití šálku. Ačkoliv různé regiony samozřejmě disponují různým složením půdy a tím pádem i lehce odlišnou chutí kávy, jemnost, intenzivní aroma a velmi příjemně nasládlá chuť s naprosto minimální aciditou je to, co všechny peruánské arabiky spojuje. Arabika z Peru se skvěle hodí také za studena. Zajímá vás, jak udělat ledovou kávu? Do vychladlé kávy přihoďte pár kostek ledu a na škodu nebude také přidání kopečku vanilkové zmrzliny, která chuť kávy udělá smetanovější a jemnější. Kávu si jí tak ozvláštníte a o dokonalé osvěžení bude postaráno.
Jakou doporučujeme vybrat?
Abyste si peruánskou kávu byli schopni vychutnat na maximum, musí být čerstvá. A pokud hledáte tu nejlepší čerstvou kávu, rozhodně byste měli svoji pozornost směřovat na naši arabiku značky Latino Café, kterou v naší nabídce najdete a kterou pro vás pražíme až co nejkratší dobu před odesláním. Peruánská káva je skvělý chuťový zážitek, kterým můžete den jak začít, tak skončit a vždy vám udělá radost. V našem eshopu ji nabízíme buď v sáčku, který je skvělý zejména pro pravidelné konzumenty kávy, nebo v dóze, která působí spíše jako skvělý dárek, který aroma i chuť kávy uchovává po dlouhou dobu.