Káva je do jisté míry velmi unikátní nápoj, který není tak jednoduché nahradit. Přesto existuje řada nápojů, které se označují jako náhražky kávy a které sice mnohdy neobsahují žádný kofein, ale přesto mají s naší oblíbenou arabikou hned několik společných rysů. Na některé náhražky kávy, které určitě můžete vyzkoušet, se podíváme v tomto článku.
Špaldová káva
Jednou z velmi populárních náhražek klasické kávy je bezpochyby káva špaldová, která se vyrábí ze špaldy, poměrně specifického a nešlechtěného druhu pšenice. Podobně jako jiné alternativy kávy neobsahuje ani ta špaldová žádný kofein, je ovšem zdrojem lepku a na pozoru by se tak měli mít celiaci. V obchodech je k dostání buď instantní, nebo neinstantní varianta, ovšem obě dvě spojuje velmi zajímavá a jemná chuť s náznaky oříšků, takže si na ní i pochutnáte. Z hlediska obsažených látek určitě stojí za zmínku bílkoviny a sacharidy, stejně jako vlákninu, vitamíny skupiny B a řadu různých minerálů.
Čekanková káva
Čekanková káva, někdy též označovaná jako cikorka, je nápoj připravovaný z kořene čekanky. Kořeny této divoce rostoucí byliny se světle modrými květy se nejprve usuší a poté namelou, čímž vznikne výsledná káva. Tu řada výrobců používá do různých kávových směsí, ale dá se sehnat i samotná a chutná velmi dobře. Její chuť je intenzivní a obsahuje řadu prospěšných látek od vlákniny až po inulin. Význam čekankové kávy byl velmi vysoký v minulosti, zejména v období světových válek, kdy byl opravdové kávy skutečný nedostatek. Jelikož neobsahuje žádný kofein, můžete si ji bez obav dopřát i ve večerních hodinách a dá se samozřejmě připravit jak teplá, tak studená. My bychom doporučovali ji podávat s mlékem, chuť černé čekankové kávy nijak závratně dobrá totiž není.
Pampelišková káva
Pampelišková káva možná není tak úplně známá, ale rozhodně stojí za zmínku. Vyrábí se totiž z kořenů všudypřítomných pampelišek, které se očistí, usuší v troubě a následně namelou. Mletý kořen je pak možné ještě upražit na pánvi, čímž lépe vynikne jeho chuť. Na pampeliškové kávě je zajímavé, že si ji zvládnete teoreticky připravit i doma, je to ovšem časově náročné a mnohem pohodlnější je si pampeliškovou kávu koupit v některém z obchodů se zdravou výživou. Pampeliškovou kávu je také možné připravovat studenou j teplou, přičemž pokaždé chutná skvěle. Její chuť dobře vynikne i s rostlinným mlékem a samozřejmě můžete přidat i řadu různých dochucovadel včetně medu nebo stévie.
A co takhle káva bez kofeinu?
Pokud se poohlížíte po nějaké alternativě kávy jen a pouze kvůli tomu, že nechcete přijímat kofein, můžete sáhnout také po bezkofeinové kávě, kterou najdete i v naší nabídce. Jak z názvu vyplývá, tato káva neobsahuje žádný kofein, ale chuťové vlastnosti kávy si stoprocentně zachová. Pokud máte tedy chuť kávy rádi, ale hledáte nějakou, kterou si můžete bez obav dopřát I večer, určitě doporučujeme sáhnout právě po bezkofeinové arabice z Kolumbie. A jestli ji hledáte spíše jako dárek, určitě doporučujeme zvolit variantu této kávy v praktické dóze, ve které můžete kávu přímo i skladovat. Protože nemá cenu si nic nalhávat – kávové alternativy většinou chuťově kávu příliš nepřipomínají. A naše bezkofeinovka to vyřeší naprosto elegantně.