Pokud jste někdy při návštěvě kavárny koukali na to, jak se vaše oblíbená káva připravuje, dost možná jste zaznamenali, že barista nepřipravuje pouze jednu porci espressa, ale dvě naráz. Z portafiltru, tedy páky kávovaru, totiž obvykle vedou hned dvě výpustě. Možná jste tak mohli mít pocit, že kavárna na vás tak trochu šetří, ale ve skutečnosti je za tímto krokem úplně jiný důvod. Proč jsou tedy dvě výpustě u portafiltru lepší než jedna? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku.
Co je vlastně portafilter?
Hned na úvod se hodí v krátkosti představit portafilter, který je srdcem každého pákového kávovaru. Jedná se totiž právě o páku, která v sobě obsahuje košíček, do kterého se umístí čerstvě mletá káva. Společně se pak tyto dva komponenty zasunou do pákového kávovaru a tím, jak horká voda pod tlakem protéká před kávu, vzniká lahodné espresso. Více jsme se však problematice portafilteru věnovali v rámci jednoho z našich předešlých článků, a proto jej tentokrát již nebudeme rozebírat tak podrobně. Pojďme se tedy podívat přímo na to, proč záleží na počtu výpustí.
V čem je dvoupáka lepší?
Asi každého napadne to, co jsme již zmiňovali v úvodu. Pokud se barista v kavárně nezastaví a objednávkami se to jen hemží, s pomocí dvoupáky může připravit naráz hned dvě espressa. A právě z espressa pak vychází celá řada dalších nápojů, jako je třeba cappuccino nebo latte. Na druhou stranu je ale třeba říct, že důvodů, proč preferovat dvoupáku, je podstatně více – primárně je to lepší extrakce kávových zrn. Tím, že se v dvoupákovém portafiltru mletá káva lépe rozdistribuuje, dojde k vyváženější extrakci. Zároveň ale mnohdy dochází i k lepší teplotní distribuci, a tím pádem při používání dvoupáky můžete získat chuťově vyváženější a příjemnější kávu.
Je jednopáka špatná?
Ačkoliv mnoho kvalitních kaváren preferuje použití dvoupáky, neznamená to nutně, že jednopáka je špatná. Jen je zapotřebí vybrat opravdu kvalitní jednopáku a ta většinou není úplně levnou záležitostí – skvělé produkty ale vyrábí například legendární značka La Marzocco. Zároveň je ale nutné upozornit na to, že pokud s přípravou kvalitní kávy teprve začínáte, není možná od věci použít tzv. puck screen, abyste se vyhnuli problému zvanému kanálkování, o kterém jsme psali v samostatném článku. Právě u jednopáky se tento problém může vyskytovat častěji a nedokonalá extrakce kávy vede k tomu, že výsledná chuť espressa není příliš dobrá.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Pokud máte pákový kávovar doma, určitě sami víte, že příprava kávy v něm je poměrně složitá a vyžaduje mnoho času, než ji ovládnete. My proto doporučujeme pro ty z vás, kteří chtějí kávu připravovat snadno, ale přitom si na ní pochutnat, spíše některou z našich designových moka konviček na kávu, které jsou praktické a nabízí dlouhou životnost. Zároveň však nezapomínejte ani na kvalitní kávu, bez které dobré espresso zkrátka nepřipravíte. Skvělou volbou pak může být kterákoliv káva z naší široké nabídky čerstvých arabik z celého světa, přičemž do zmiňované moka konvičky doporučujeme použít třeba vynikající arabiku z Hondurasu, která ve své chuti mísí jemné náznaky oříšků i mléčné čokolády. Vyzkoušet ale můžete kterýkoliv produkt, který vás zaujme.