Připravit kávu je, podobně jako připravit třeba dobrý alkoholický koktejl, poměrně složitá věc, která vyžaduje detailní znalost nejen postupů, ale také použitých ingrediencí. A když si kávu děláte doma, možná vám na tom až tak nemusí záležet, nicméně v konkurenčním prostředí kavárny mnohdy opravdu dbají na to, aby vše bylo co možná nejlepší. V tomto článku vás proto provedeme tím, kdo je to barista, v čem spočívá jeho práce a co je k ní vlastně zapotřebí.
Kdo je to barista?
Jak plyne z informací Ústavu pro jazyk český, v italštině se jako bar označuje místo, kde se servírují různé druhy kávy, stejně tak jako i alkoholické a nealkoholické nápoje. Zatímco v češtině se používá označení barman pro člověka servírujícího alkoholické nápoje a barista pro člověka, který se stará o přípravu nápojů, v italštině by se dalo použít pouze slovo barista. My budeme však v tomto článku pod tímto označením chápat člověka, který stojí za tím, aby byl každý šálek kávy ve vaší oblíbené kavárně tak dokonalý, jak jen je to možné.
Co barista dělá?
Rozhodně by nebylo fér říct jen to, že barista je člověk, který se stará o kávu. Jeho náplň práce je totiž podstatně širší a musí toho zvládat opravdu hodně. Zejména se může jednat o:
- Výběr vhodné kávy
- Údržbu a čištění jednotlivých přístrojů
- Kontrolu správného nastavení kávovaru i mlýnku na kávu
Nehledě na to, že v malých kavárnách, které si nemohou dovolit jednoho člověka zaměstnat pouze přípravou kávy, mají baristé mnohdy na starost také přijímání objednávek, servírování kávy a obsluhu hostů. Aby toho nebylo málo, připravují baristé někdy také limonády a další drinky, které má kavárna v nabídce.
Jak se stát baristou?
V současnosti u nás neexistuje žádná škola, která by byla určena přímo pro baristy nebo která by nějak šířeji pojímala péči o kavárnu. Pokud máte vzdělání v oblasti pohostinství, může vám to dát dobrý přehled o věcech jako je skladování potravin nebo příprava nápojů, ale rozhodně to není nějaká nutnost, bez které se neobejdete. Stejně tak nemusíte mít pro práci baristy ani žádný rekvalifikační kurz, byť se samozřejmě hodí podotknout, že pro začátek vám může rozumně sestavené školení dost výrazně pomoci. Dobrým baristou se každopádně ale nestanete, dokud nejste ochotní se této oblasti opravdu svědomitě věnovat. Začít můžete samozřejmě sledováním videí z internetu a čtením knih, ovšem dokud nebudete všechno zkoušet na vlastní chuťové pohárky, pravděpodobně se z vás dobrý barista nikdy nestane.
Na co se připravit a kde začít?
Pracovat v kavárně je samozřejmě pro mnoho lidí vysněná profese, ovšem nutno podotknout, že řada z nich si ji do značné míry idealizuje. Rozhodně to totiž není nic jednoduchého a vyžaduje to velké odhodlání a trpělivost, protože ze začátku vám nejspíš bude připadat všechno těžké. Je ale důležité vytrvat. My bychom doporučovali pro začátek nakoupit třeba menší balení naší čerstvé kávy z celého světa a postupně pozorujte různé aspekty přípravy kávy. Můžete se zaměřit na to, jak výslednou chuť ovlivní různá hrubost mletí, co s chutí udělá přidání mléka a mnoho dalšího. No a pak už nezbývá než doufat, že vás tato práce bude bavit a že se v ní budete chtít dále rozvíjet.