Pražení patří mezi klíčové procesy, které musí kávová zrna podstoupit před tím, než si z nich doma připravíte váš oblíbený šálek kávy. A pokud jste někdy ochutnali třeba naši nepraženou zelenou kávu, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že chutná úplně jinak. To je dáno tím, že teprve až správné pražení umožní rozvinutí jednotlivých chuťových nuancí, která v sobě zrna skrývají. Jak ale samotné pražení kávy vypadá? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku.
Jak se dá káva pražit?
Ačkoliv jsme se pražení kávy věnovali již v mnoha předchozích článcích, hodí se alespoň malé připomenutí. Káva se obvykle praží za pomoci speciálních pražiček, přičemž platí, že tmavší pražení obvykle dává vyniknout nuancím čokolády, karamelu i oříšků, kdežto pražení světlejší podporuje spíše ovocnější tóny. Pražením je tak možné naprosto zásadně ovlivnit chuť kávy a když stejnou kávu upražíte jinak, dostanete i jinou chuť. A i když se teoreticky káva dá pražit i doma, ve skutečnosti je to obrovská věda a dotáhnout ji k dokonalosti vyžaduje velké množství zkušeností i profesionální techniku.
Co se v pražírně děje?
Samotný proces pražení je dnes již z velké míry otázkou sofistikovaných webových aplikací a chytrých systémů. Pražič by tedy měl nejdříve zkontrolovat, zda již kávu v minulosti někdy nepražil a pokud si veškeré informace uchovává na přehledném místě, samozřejmě má v takovém případě vyhráno, protože postup stačí pouze zreplikovat. Jestli ne, měl by ale vycházet ze svých zkušeností i jednotlivých vlastností kávy (například metody zpracování, stáří atd.) a podle toho nastavit vhodnou teplotu i čas, který káva v pražičce stráví.
Jak probíhá pražení?
Pokud jde o samotné pražení, určitě se hodí vědět, že celý proces trvá obvykle jen okolo deseti minut (byť se tato délka samozřejmě liší napříč jednotlivými kávami) a každý detail může ve výsledku hrát obrovskou roli. Naštěstí jsou moderní pražičky vybaveny displeji, které vše monitorují a okamžitě reportují pražiči, co se právě děje. Pražič může v průběhu pražení vyndat z pražičky malý vzorek zrn a eventuálně měnit parametry jako je rychlost otáčení bubnu pražičky, teplotu nebo délku pražení. Každá pražička má určitý hmotnostní limit, ale důležité je vědět, že obvykle se neplní z více než 80 %.
A co potom?
Jakmile je káva upražená, je nutné ji zchladit. Pokud se pravidelně pohybujete v kuchyni, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že například trouba zvládne teplotu udržet ještě dlouho po vypnutí a kdybyste s tím při vaření nepočítali, jídlo by se snadno spálilo. Podobně je tomu i s pražičkou, přičemž zrna se po upražení vysypou a rychle zchladí. Pak už zbývá je jen nechat nějaký čas odležet a následně zabalit. My používáme balení s jednocestným ventilem, aby mohl nahromaděný oxid uhličitý průběžně odcházet, ale zároveň káva nezvětrala a žádný vzduch se nedostal dovnitř.
O pražení kávy se staráme v rámci naší holešovické pražírny, abychom byli schopni zaručit, že k vám dorazí čerstvá a zachová si tak maximum chuťových i aromatických nuancí. Ať už se tak rozhodnete pro kteroukoliv z našich vynikajících čerstvých arabik z celého světa, můžete si být jisti, že pro její čerstvost uděláme maximum.