Rozpustná káva obecně řečeno nemá ve světě výběrové kávy příliš populární postavení. Mnoho odborníků na ni kouká jako na jakousi podřadnou kávu, která se sice snadno připravuje, ale tím její benefity tak nějak končí. Chuťově není moc výrazná, často se vyrábí z hořké a nezajímavé robusty a ani její aroma se nedá srovnávat s čerstvě mletou arabikou. Přesto je u nás stále populární. Víte ale, jak si ji připravit, abyste z ní získali po chuťové stránce maximum? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Jak může být káva rozpustná?
Ačkoliv u nás na webu najdete i článek nazvaný Jak se dělá instantní káva?, kde najdete veškeré důležité informace spojené s výrobou rozpustné kávy, pro kompletní přehled se hodí tohoto tématu dotknout i v rámci tohoto článku. V praxi se k výrobě instantní kávy obvykle používá tzv. metoda sprejování, která spočívá v tom, že se velmi silný kávový extrakt nechává po kapkách pouštět zařízením, kde je vystaven horkému vzduchu. Díky tomu se z extraktu odpaří voda a zůstane pouze jakási kávová granule, která je po opětovném zalití vodou plně instantní.
Jak si instantní kávu připravit?
Ačkoliv příprava instantní kávy je poměrně jednoduchá, většina lidí ji dělá špatně, protože pouze zalijí pár zrnek instantní kávy vroucí vodou a o víc se nestarají. Pravda je ovšem taková, že na přípravu rozpustné kávy byste neměli nikdy používat vroucí vodu, protože tím zabijete řadu chuťových vlastností nápoje. Mnohem lepší je tedy voda o teplotě asi 90 °C. Pokud se bojíte, že pak bude vaše káva rychle chladnout a nestihnete si ji vychutnat teplou, určitě doporučujeme si předehřát šálek, do kterého si kávu připravujete. Nechte vodu v rychlovarné konvici přivést k varu, zalijte s ní nejprve šálek a pár vteřin ho nechte nahřát. Vodu posléze vylijte, dejte do hrníčku jednu až dvě lžičky instantní kávy a zalijte zbývající vodou v rychlovarné konvici, která se mezi tím o pár stupňů ochladila.
Proč na tom záleží?
Na správné přípravě u instantní kávy opravdu nesmírně záleží, protože jedině tak z kávy získáte po chuťové stránce maximum. V současnosti existuje celá řada výrobních metod, z nichž některé jsou ke kávě poměrně šetrné, zatímco jiné vůbec. Při zmiňovaném sprejování však dochází k působení relativně vysokých teplot, které už samy o sobě ovlivňují výsledný chuťový profil kávy. Když pak pro zalití použijete znovu vroucí vodu, zbytečně se ochuzujete o možnou chuť. Nastavit na rychlovarné konvici o pár stupňů nižší teplotu nebo pár vteřin počkat, než voda zchladne, přitom není vůbec nic těžkého a může to chuti rozpustné kávy dost zásadně pomoci.
Jakou rozpustnou kávu vybrat?
Jelikož rozpustná káva je stále populární, existuje obrovské množství druhů. A vzhledem k tomu, že po ní nezůstává žádný odpad, může být skvělou volbou například v situacích, kdy se chystáte někam do přírody a nechcete se ochudit o skvělou kávu, ačkoliv máte značně omezené možnosti přípravy. Pokud stále ještě nevěříte tomu, že dokonce i instantní káva může chutnat dobře, určitě vám doporučujeme vyzkoušet naši Kávu Latino Café instant, kterou vyrábíme ze 100% arabiky, což v případě rozpustné kávy rozhodně není zvykem. Ba naopak – řada výrobců preferuje robustu, protože je cenově dostupnější a navíc má o něco více kofeinu. My ale zastáváme názor, že důležitější než obsah kofeinu je u kávy chuť a v tomto aspektu vyhrává na plné čáře arabika.