Espresso je základem celé řady různých nápojů – od těch tradičních, jako je třeba ristretto a doppio, až po řadu takových, u kterých by vás to třeba vůbec nenapadlo, jako je kupříkladu breve nebo raf. V letních měsících se ovšem k téhle plejádě nápojů přidává ještě jeden, naprosto ikonický drink, který má espresso nejen v názvu. Jak asi tušíte, jedná se o espresso tonic, které si zvládnete bez problémů připravit i z pohodlí vlastního domova a o kterém si povíme více v tomto článku.
Jak připravit espresso tonic?
Espresso tonic nabízí celá řada kaváren a dnes je k dostání i v mnoha nejrůznějších modifikacích. Na přípravu základní varianty tohoto oblíbeného nápoje však stačí jen a pouze dvě suroviny, a sice tonik a káva. My však doporučujeme pro osvěžující letní chuť přidat i pár kostek ledu a plátek citronu, který chuť kávy příjemně ozvláštní.
Základem nápoje by mělo být silné espresso připravené z kvalitní kávy. Pokud doma nemáte kávovar, bez problémů postačí i káva připravená v moka konvičce. Ta je silná, ale přitom o relativně malém objemu, což je pro potřeby tohoto receptu ideální. Jakmile budete mít hotovou kávu, nechejte ji lehce vychladnout a v mezi čase si připravte vychlazený tonik, který doporučujeme nalít do větší sklenice s pár kostkami ledu. Následně přilejte i espresso, přičemž pokud chcete, aby obě ingredience zůstaly oddělené, nalévejte kávu pomalu a ideálně přes lžičku. Na závěr můžete přidat ještě plátek citronu, který nejen hezky vypadá, ale kávu také dobře dochutí.
Jak si ho vylepšit?
Pokud vám klasický espresso tonik připadá trochu nudný, měli byste vědět, že máte celou řadu možností, jak si ho ozvláštnit. Asi nejtypičtější variantou je pohrát si s výběrem vhodné kávy a vhodného toniku –ˇdnes je totiž k dostání celá řada ochucených toniků, které mohou s kávou vytvářet opravdu zajímavé kombinace. V některých kavárnách se také experimentuje s ledem, který se například různě obarvuje (například se jedná o zmražený nálev z tzv. modrého čaje) a který při postupném tání zvládne obarvit i výsledný nápoj. Kromě toho je samozřejmě možné použít do espresso toniku také aromatizovanou kávu a nebo do espressa přidat trochu ochuceného sirupu. Skvěle vynikne například espresso s kokosovým nebo karamelovým sirupem. Někde se také do toniku přidává i gin, takže pokud hledáte opravdu netradiční studený, a přitom snadný drink na nějakou akci, určitě můžete vyzkoušet i tenhle.
Jakou vybrat kávu?
Hodí se podotknout také to, že chuť výsledného nápoje je do značné míry definována také použitou kávou. Pokud tedy rádi experimentujete, doporučujeme spíše než tonik měnit právě použitou kávu. Na našich stránkách přitom najdete desítky čerstvých káv z celého světa, takže můžete neustále obměňovat výslednou chuť nápoje. Pro začátek bychom rozhodně doporučovali začít s naší výbornou arabikou z Ekvádoru, která je jako stvořená nejen do pákového kávovaru, ale také do zmíněné moka konvičky. Jestli preferujete u kávy spíše ovocné tóny s náznaky medu, karamelu i ovoce, můžete sáhnout také po naší arabice z Papui Nové Guinei, která se dobře páruje mimo jiné se zmíněným citronem.