Chodíte často do kavárny? Pokud ano, jistě jste už někdy přemýšleli nad tím, proč kávu v mnoha podnicích servírují spolu s malým panákem vody. I když by se na první pohled mohlo zdát, že takové množství vody je úplně k ničemu, ve skutečnosti plní hned celou řadu důležitých funkcí. Kdy svou porci vody ale vypít? A proč to vůbec dělat? Na to odpovíme v tomto článku.
Proč se káva servíruje s vodou?
Voda se ke kávě servíruje už poměrně dlouho a k nám se tento trend s největší pravděpodobností dostal z rakouských kaváren, které měly ve své době obrovský věhlas. A logika za tím, proč může i obyčejný panák vody přijít vhod, je poměrně jednoduchá. Zaprvé káva působí na naše tělo lehkými diuretickými účinky, a tudíž je na místě po konzumaci tohoto nápoje vypít i určité množství vody. Standardní poučka přitom říká, že vodu a kávu byste měli konzumovat v poměru 1:1, čemuž právě odpovídá panák vody na jeden šálek espressa. Zadruhé se káva servíruje proto, že pomáhá neutralizovat chuťové pohárky a vy si tak dokážete kávu lépe vychutnat. Pokud máte ve zvyku si třeba skočit do kavárny po obědě, může se vám stát, že jídlo negativně ovlivní vnímání kávy – stačí ale propláchnout ústa vodou a hned si kávu užijete jinak.
Jaká voda je nejlepší?
Pokud do kavárny chodíte častěji, určitě jste si všimli, že část lidí si objednává k šálku kávy i celé balení vody. A samozřejmě to není od věci. Pokud ale máte na výběr, určitě je na místě zvolit buď filtrovanou kohoutkovou vodu, nebo vodu balenou. Nejhorší možností je pak čerstvě načepovaná kohoutková voda, která obsahuje poměrně dost chlóru, který může naopak výsledné vnímání kávy spíše zkazit než vylepšit. My bychom vřele doporučovali se vyhnout i silně mineralizovaným vodám, které mohou taktéž negativně ovlivnit výsledné vnímání jednotlivých kávových nuancí. V případě, že chcete mít vše vyřešené do posledního detailu, je dobré si dopřát vodu pokojové teploty a ideálně samozřejmě bez bublinek.
Voda toho o kavárně hodně prozradí
To, zda ke kávě dostanete i vodu (a případně i kolik jí dostanete a z jakého zdroje), o kavárně hodně prozradí a dá se očekávat, že obdobně kvalitní vodu kavárna používá i pro přípravu kávy. Zatímco někde tak můžete být velmi příjemně překvapeni, jinde můžete odcházet poměrně zklamaní. Zajít si čas od času do kavárny je samozřejmě skvělou relaxací pro mnoho z nás, na denní bázi si ale raději připravujeme kávu v domácích podmínkách – už jenom proto, že naše čerstvá arabika z celého světa je prostě a jednoduše neodolatelná a přesně víme, jaké suroviny jsme pro přípravu kávy jako takové použili. Pokud byste si rádi dopřáli kvalitní kávu, ale z nabídky více než sedmi desítek produktů z výše uvedené kategorie jste si nedokázali vybrat, odkážeme vás také na naši sekci premium-exklusiv, kde nabízíme velmi zajímavé arabiky, kterých se každoročně produkuje jen omezené množství. A kdybyste si stále ještě nedokázali vybrat, doporučujeme prozkoumat celou nabídku kávových specialit, v níž najdete opravdu zajímavé kousky včetně třeba notoricky známé cibetkové kávy.