Turecká káva je v našich končinách považována za naprostou klasiku a zejména ve starší generaci ji pije snad každý. Mladí si naopak pomalu zvykají na kávu z pákového kávovaru a zaplať Bůh se čím dál častěji poohlíží po kvalitní kávě. V našem dnešním článku si vysvětlíme, proč je na čase českého turka přestat pít a čím ho nahradit.
Proč je turek problematický?
Turek, tedy namletá káva přelitá vřelou vodou, skrývá celou řadu nevýhod, o kterých konzumenti většinou nemají ani tušení. Zaprvé je problematická kvalita kávy – většina supermarketových káv používá směsi arabiky s méně kvalitní robustou, která ale obsahuje poměrně dost kofeinu. A tím se dostáváme k dalšímu problému – u turecké kávy nedokážete ovlivnit délku extrakce. Káva je tak v kontaktu s vodou opravdu dlouho a tím se uvolňuje nesmyslně velké množství nejen kofeinu, ale i tříslovin negativně ovlivňujících chuť a dokonce i látek škodlivých pro naše zdraví. Třetím důvodem, který v našem článku také musíme zmínit, je zalévání kávy vroucí vodou, která spolehlivě zničí už tak dost omezenou chuťovou stopu vaší kávy.
Existuje nějaký důvod pro konzumaci turka?
Důvodů pro konzumaci tzv. turecké kávy (tedy té připravované českým způsobem, ne originální turecké kávy z džezvy) není mnoho. I když už se od ní naštěstí začíná ustupovat, většina starších lidí argumentuje tím, že jim takhle káva prostě chutná a nemají ani čas si připravovat kávu nějakým jiným způsobem. A přestože část lidí může být na tuhle kávu zvyklá, tyhle argumenty příliš neobstojí. Schválně zkuste někomu, o kom víte, že pije turka, nabídnout dobrou kávu z kávovaru s pořádnou dávkou mléčné pěny (místo obyčejného mléka, které si dává do turka). Taková káva je silnější, intenzivnější a celkově mnohem lepší. A argument s rychlostí? Příprava kávy v obyčejném french pressu nebo dripperu zabere řádově jen pár vteřin navíc a rozdíl je opravdu signifikantní.
Jak si tedy kávu připravovat?
Jakmile se jednou rozhodnete dát ruce pryč od tkávy zalité vodou, uvidíte, že si na svém oblíbeném nápoji mnohem více pochutnáte a vaše zdraví vám nejspíš bude také vděčné. Je to celé přitom neskutečně jednoduché – začněte nákupem dobré kávy, třeba té naší. My se totiž snažíme přinášet vám co možná nejkvalitnější a nejchutnější kávu, ale zároveň držíme cenu na velmi příjemné úrovni. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z našich arabik z celého světa, v podstatě nemůžete udělat chybu. A místo do šálku si tuhle kávu připravujte třeba do french pressu, což je velmi jednoduchý nástroj, který zvládne ovládat každý. Kávu v něm zalijete vodou o teplotě 80 – 90 stupňů Celsia stejně jako v případě turka, ale poté zatlačíte na píst a ten se postará o oddělení kávy a kávové sedliny. Pak už stačí jen přelít přefiltrovanou kávu do šálku a můžete ji vypít tak, jak jste byli zvyklí doteď.