Pokud v kavárně podobně jako my při čekání na svůj šálek oblíbené kávy také pozorujete baristu, jak kávu připravuje, dost možná jste si všimli, že někdy mají k dispozici rozprašovač a na kávová zrna před jejich mletím nastříkají pár kapek vody. A věřte tomu nebo ne, ale tahle na první pohled nenápadná činnost může dost zásadně vylepšit chuť vaší kávy. Jak to funguje? A proč to vlastně dělat? Na to se podíváme v tomto článku.
Za vším stojí fyzika
Jak už tomu tak v našem světě bývá, za vším stojí fyzika. Pokud v kavárně nebo doma máte k dispozici elektrický mlýnek, při mletí kávy vzniká chtě nechtě statická elektřina, která má na mletou kávu dost zásadní dopad. Jednak způsobí, že část mleté kávy zůstane zaseknutá v mlýnku, ale jednak také ovlivňuje to, do jaké míry se mletá káva shlukuje dohromady a vytváří hrudky. Proč je to problém? Hned z několika důvodů. I když pomineme to, že káva zaseknutá v mlýnku může ovlivnit životnost zařízení i efektivitu dalšího mletí, jednoduše to znamená, že mleté kávy dostanete méně, než kolik jste jí navážili před mletím. A když v ní ještě k tomu budou hrudky, může to vést k výraznějšímu kanálkování, což je stav, kdy voda v portafiltru protéká pouze určitými místy a dochází k nerovnoměrné extrakci. V konečném důsledku se tak ochuzujete o co možná nejlepší chuť výsledné kávy. Přitom stačí tak málo.
Jak na to?
Samotný proces kropení kávových zrn, v odborných kruzích někdy označovaný jako RDT, je pak naprosto jednoduchý a vlastně to jediné, na co si musíte dát pozor, je použití správného množství vody. Ideální je mít k dispozici nějakou lahvičku vybavenou rozprašovačem, protože bez ní hrozí, že použijete vody zbytečně moc. Pokud se chystáte připravit si pouze jednu porci kávy, bohatě stačí jednou lehce stříknout vodu na kávová zrna. Pokud máte zrna odvážená někde na misce, možná není od věci po aplikaci vody ještě misku lehce přikrýt rukou a opatrně protřepat, aby se kapičky vody dostaly opravdu na všechna přítomná zrna. Metoda RDT je tedy velmi jednoduchá a skutečně může zajistit, že se vámi preferovaná káva bude rovnoměrněji extrahovat, a tedy že bude i výsledný šálek kávy chutnat lépe.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Na závěr se ještě hodí dodat, že vodu je dobré přidávat jen v případě, že se chystáte na mletí jedné nebo dvou porcí kávy a v mlýnku nic nemáte. Pokud například máte v kavárně velký mlýnek naplněný kávovými zrny, samozřejmě se v takovém případě voda nepřidává. Pokud se chystáte tento nenápadný zlepšovák vyzkoušet, doporučujeme to rovnou vyzkoušet na kvalitní kávě. A přesně takovou najdete i v rámci naší široké nabídky arabik z celého světa. Ať už u kávy preferujete jakýkoliv chuťový profil, troufáme si tvrdit, že u nás budete mít z čeho vybírat. Pokud vás lákají například kávy s jemnými nuancemi čokolády a oříšků, bude skvělou volbou třeba brazilský Santos, ale jestli preferujete spíše jemnější kávy třeba s nádechem červeného vína, zkuste sáhnout po vynikající Etiopii. Všechny kávy pražíme až v naší holešovické pražírně tak, abychom byli schopni zaručit jejich maximální čerstvost.