Milovníci kávy rádi hýří přívlastky jako ovocná chuť, ořechový základ, sladké tóny, plné tělo... Začněte se v této terminologii orientovat a naučte se rozeznávat chuť zrnek z různých pěstitelských prostředí. V dalším díle našeho seriálu zjistíme, jakou má chuť káva se Střední Ameriky.
Tato část světa se pyšní velmi dobrou kvalitou arabicy. Plody rostlinek z Mexika, Guatemaly a Nicaraguy jsou méně sladké než v sousední Jižní Americe. Snáze zde rozpoznáte ovocné a ořechové tóny. A právě tyto zmíněné země jsou jedničkou v pěstování druhu maragogype. Obří podlouhlá kávová zrna maragogype vznikla díky přirozenému křížení arabicy a libericy. Této kávě se často přezdívá sloní, její chuť je však jemná a lahodná.
> Průvodce vlastnostmi kávy: Asie
Pokud bychom měli kávě z centrální Ameriky přiřadit nějaké vzhledové vlastnosti, mohli bychom říct, že je o něco málo jasnější a čistší. Když se však na region podíváme důkladněji, zjistíme, že portorická káva je plná a má silné aroma, kostarická je o něco jemnější a guatemalská má lehce kouřový nádech. Káva z Hondurasu neměla v minulosti tak dobrou pověst, ale dnes se farmáři snaží probojovat se do první ligy. A do popředí se pomalu dostává káva z Panamy.
> Průvodce vlastnostmi kávy: Jižní Amerika
Střední Amerika je jedním z největších světových producentů kávy. Tato oblast nabízí celou řadu klimatických podmínek pro pěstování kávy různých chuťových kvalit - od vysokohorských svahů až po mírnější podnebí. Jenom v Guatemale, o které se mluví v souvislosti s nejkvalitnější kávou s vysokým obsahem kofeinu, je osm různých mikroklimat. Nebojte se proto hledat tu pravou kávu pro svůj mlsný jazýček.
Vyberte si tu nejlahodnější kávu ze Střední Ameriky!