Když přijdete do kavárny a podíváte se na nápojový lístek, najdete s největší pravděpodobností celou řadu nápojů, které dobře znáte. Cappuccino, latte nebo třeba flat white již u nás přece jenom mají poměrně dlouhou tradici a většině lidem vyhovují. Pokud ale rádi zkoušíte nové věci, možná se díváte i po nápojích, které tak tradiční úplně nejsou. V tomto článku vám proto představíme kávu zvanou red eye, tedy zarudlé oko.
Co je red eye?
Ačkoliv u nás red eye téměř nenajdete, napříč Spojenými státy je velmi populární a to zejména kvůli vysokému obsahu kofeinu. Jedná se totiž o kombinaci dvou různých káv – klasického espressa, které je dolité překapávanou kávou. Ačkoliv toto spojení zní poměrně zajímavě, ve skutečnosti je opravdu dobré. V kavárně i doma si totiž můžete připravit buď espresso, které disponuje malým objemem a intenzivní chutí, nebo nějakou filtrovanou kávu připravenou z aeropressu či chemexu a ta je pro změnu s velkým objemem a není tak výrazná. Když je spojíte, dostanete zlatou střední cestu. Obvykle se přitom servíruje bez mléka, ale samozřejmě nic vám nebrání v tom, abyste si ho tam přidali.
Varianty red eye
Red eye představuje poměrně zajímavý nápoj a pokud byste ho chtěli vyzkoušet, měli byste vědět, že existuje i celá řada podobných drinků, které ovšem využívají jiného poměru vstupních surovin. Když místo jedné porce espressa použijete espresso dvojité (doppio), bude se jednat o nápoj zvaný black eye, v překladu tedy černé oko. Někdy se můžete setkat i s nápojem zvaným dead eye, tedy mrtvé oko, který má rovnou tři porce espressa. Jedním šálkem takové kávy ovšem můžete pokrýt celý doporučený příjem kofeinu, a proto před pitím takové kávy důrazně varujeme. Hodí se jen pro lidi, kteří nejsou na kofein příliš citliví a upřímně řečeno i tak doporučujeme nejprve vyzkoušet, jak budete reagovat na varianty red eye či black eye.
Proč kávu vyzkoušet?
Red eye stojí za zkoušku z mnoha různých důvodů. Zaprvé je to bezpochyby velký obsah kofeinu, díky kterému vás tahle káva zvládne probrat i po náročné noci. Pokud máte pocit, že klasická porce espressa na vás nemá už snad žádný efekt, může být red eye dobrou změnou. Druhým, neméně podstatným důvodem, je také to, že red eye překvapivě dobře chutná a díky tomu, že spolu kombinujete dvě kávy, máte možnost si dost vyhrát s výsledným chuťovým profilem. Někdo používá na espresso i filtr stejnou kávu, ovšem ve chvíli, kdy se rozhodnete použít dvě různé kávy, můžete dost zásadně ovlivnit výsledný chuťový profil. A zatímco espresso budete nejspíš připravovat stále stejně (v závislosti na vašem vybavení například v kapslovém, pákovém či automatickém kávovaru nebo třeba moka konvičce), překapávanou kávu můžete vyzkoušet jednou z dripperu, podruhé z aeropressu a potřetí například z chemexu. Výsledná káva se vám tak nikdy neomrzí.
Jakou kávu vybrat?
Pokud budete chtít kávu vyzkoušet při cestách do Spojených států, měli byste vědět, že je k dostání pod řadou různých názvů. V Kansasu se jí říká oil spill, tedy olejová skvrna, v Kalifornii zase train wreck, čili vlakové trosky. Když tak nebudete názvům rozumět, doporučujeme se obsluhy raději zeptat, o jakou kávu se jedná. A když se rozhodnete ji vyzkoušet doma, stačí si vybrat dvě libovolné kávy třeba z naší nabídky čerstvých arabik a pustit se do experimentování s nejrůznějšími chutěmi.