Salvador je sice nejmenší zemí Střední Ameriky, přesto ale produkuje tolik kávy, že mu patří 21. příčka v celosvětové produkci a více než celé století je to hlavní vývozní artikl podporující ekonomiku této země. Jak pěstování, tak samotná chuť této kávy má ale celou řadu různých specifik, a proto si v dnešním článku představíme salvádorskou kávu o něco detailněji.
Kávu pěstovali v Salvadoru už indiáni
Káva roste v Salvádoru zcela přirozeně a pro pozitivní účinky na nervový systém ji pěstovali už původní obyvatelé. Zásadní zvrat ale přišel v 19. století, kdy jasně vyplynulo na povrch, že místní arabika může být skvělý vývozní artikl, který by výhledově dokonce mohl nahradit hlavní exportní produkt - indigovník. To se samozřejmě potvrdilo a kávovému průmyslu se v Salvádoru dařilo natolik, že místní pěstitelé nemuseli nastupovat na povinnou vojenskou službu a dokonce jim byli i sníženy daně. Pomyslný vrchol salvádorské kávy přišel v roce 1970, kdy se dokonce zařadila na 4. příčku největších exportérů zeleného zrna. Pak ale přišla občanská válka, došlo ke změně charakteru krajiny a to kávovou produkci samozřejmě ovlivnilo. Dnes naprostá většina pěstitelů vlastní méně než 20 hektarů půdy a ze zákona nikdo nesmí vlastnit více než 245 hektarů. Pěstuje se většinou Bourbon, Pacas, Pacamara a to hned v několika regionech, z nichž nejznámější je Apaneca-Ilamatepec. Právě tam se nachází velmi populární sopka Santa Ana, která je stále aktivní a káva v její blízkosti tím pádem roste na lávových polích, což vytváří nezaměnitelný chuťový profil kávy.
Na jakou chuť a vůni kávy se můžete těšit?
Salvádorská káva se vyznačuje svým všestranným použitím. Celá řada káv totiž nejlépe vynikne jen při specifické přípravě, ale arabika ze Salvadoru chutná skvěle z pákového kávovaru i filtru, může ji použít samotnou i ve směsi a dokonce chuťovým vlastnostem neublíží mléko ani cukr. Vzhledem k poměrně specifické půdě, ve které káva roste, má nezaměnitelnou chuť karamelu a velmi jemnou a příjemnou aciditu, pro kterou ji celá řada odborníků vyhledává. Kromě toho je káva velmi lehce nasládlá se stopami medu, který je pro chuť kávy ze Střední Ameriky poměrně typický a vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek třeba i s mlékem. Můžete také vyzkoušet připravit její osvěžující variantu. Jak udělat ledovou kávu? Stačí, když do ní přidáte pár kostek ledu či kopeček vanilkové zmrzliny. O lahodné osvěžení budete mít v tu ránu postaráno.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud si kávu koupíte v supermarketu, je velmi pravděpodobné, že ve skladu a v regálech strávila několik dní, týdnů a možná i měsíců. Aby se ale co nejlépe uvolnily chuťové i aromatické vlastnosti kávy, musí být čerstvá. A právě takovou seženete v našem eshopu - vybrat můžete třeba právě salvádorskou arabiku značky Latino Café. Tu pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním a čerstvost tak máte zcela zaručenou. Jestli hledáte skvělou kávu, která vám zpříjemní ráno a bude chutnat právě tak, jako byste si ji dali přímo někde v kavárně uprostřed San Salvadoru, máme pro vás tu nejlepší volbu.