Vzhledem k tomu, v jak globalizované a konzumní společnosti žijeme, je většina z nás tak nějak zvyklí, že veškeré ovoce i zeleninu jsme schopni v supermarketech sehnat tak nějak celoročně a bez ohledu na to, kde je zrovna v sezóně. A podobně je tomu i u kávy. Dokážete si představit, že by byla k dostání třeba jen polovinu roku a po zbytek roku byste měli smůlu? Ačkoliv ve zmíněných supermarketech se to asi nestane, v obchodech s výběrovou kávou k tomu dojít může. Více vám o tom povíme v tomto článku.
Kávu seženete kdykoliv
Ke zmíněnému příkladu z úvodu může dojít pouze hypoteticky, ovšem v praxi to tak nefunguje. Káva na regálech supermarketů nikdy nedojde, protože v různých částech světa dozrávají kávová zrna v různá období a sklizeň na sebe navzájem navazuje. Na severní polokouli, jmenovitě třeba v Mexiku, Etiopii či Keni, se káva sklízí od brzkého léta do podzimu, ale na jižní polokouli až od zimy do jara. Jestli vám tedy jde pouze o to, abyste sehnali nějakou kávu, povede se vám to kdykoliv. Jakmile ale budete požadovat kávu z konkrétní oblasti, bude samozřejmě v sezóně jen v určitém období a jindy to může být problém.
Poznám to vůbec?
V našem článku o rozdílech mezi komoditní a výběrovou kávou jsme mimo jiné mluvili o tom, že většina světové produkce je zastoupena tzv. komoditní kávou. Tu nakupují nejčastěji velcí odběratelé, kteří ji následně přeprodávají a většinou tak finální spotřebitelé vůbec nemusí vědět, odkud káva pochází. Pokud kávu nakupujete třeba ve zmíněných supermarketech, můžete pod stejnou značkou koupit zrna pocházející pokaždé z jiné oblasti a žádný výpadek v průběhu roku tak nemáte šanci zaznamenat. Pokud byste ale chodili do nějakého specializovaného obchodu a chtěli kávu, po které je obrovská poptávka a jen omezená produkce, mohlo by se klidně stát, že káva pro letošek už nebude.
Záleží na tom?
Pokud jste náš článek dočetli až sem, možná si říkáte, zda na té sezónnosti vlastně vůbec záleží. A odpověď je, že rozhodně. Když budete chtít koupit kávu od nějakého lokálního pěstitele, který má jistotu, že svou úrodu prodá, může si na ní dát opravdu záležet. Může počkat, až budou kávové třešně přesně zralé na sklizeň a bude je zpracovávat s náležitou péčí. A když bude za svoji práci navíc adekvátně ohodnocen, bude mít větší motivaci hledět spíše na kvalitu než na kvantitu. Tahle extra péče se pak samozřejmě podepíše i na chuti, protože zatímco nedozrálá zrna mohou mít plytký chuťový profil s náznaky acidity, přezrálá zrna mohou způsobovat naopak příliš hořkou kávu s tóny dřevin a zemitosti.
Jakou kávu vybrat?
Jestli jste spokojeni s kávou ze supermarketů, nejspíše nemusíte nějakou sezónnost příliš řešit. Pokud jste ale fanoušci spíše zmíněné výběrové kávy, možná nejjednodušším řešením je místo nákupu kávy online nejprve navštívit kamennou pobočku a na kávu se zeptat přímo obsluhy, která by měla samozřejmě vědět o nabízené kávě více detailů. Přesně proto se k nám můžete zastavit na naši pobočku v pražských Holešovicích, konkrétně na adrese Veletržní 590/43. A až si vyberete svoji kávu, můžete si ji následně objednávat přímo z našeho eshopu. Pro první vyzkoušení můžete sáhnout třeba po naší arabice z Etiopie nebo některé z našich prémiových káv.