Ačkoliv mnoho lidí preferuje spíše kávu s mlékem, stále existuje spousta milovníků silné kávy, která je jako stvořená třeba pro náročná rána, kdy opravdu potřebujete postavit na nohy. Pokud si ale připravujete kávu doma, možná můžete mít pocit, že bez drahého vybavení zkrátka a dobře nejste schopni připravit tak silnou a chuťově plnou kávu, jakou si objednáte v kavárně. V tomto článku vám proto představíme, jak si silnou kávu připravit v pohodlí domova.
Co je pro vás silná káva?
Silnou kávu chápe každý člověk trochu jinak. Někdo očekává třeba plnou a intenzivní chuť, takže káva s mlékem už pro něj není silná káva, ale někomu jinému jde spíše o obsah kofeinu a to, jak moc nebo málo mléka jeho šálek kávy obsahuje, už pro něj není tak směrodatné. Pojďme se proto podívat na obě varianty a říct si, jak docílit jednak optimálního množství kofeinu a jednak také plné chuti.
Když chcete hodně kofeinu…
Pokud je vaší prioritou při přípravě silné kávy, aby měla hodně kofeinu, určitě je na místě prostudovat náš článek týkající se obsahu kofeinu v jednotlivých druzích kávy. Mimo jiné se tam můžete dočíst, že průměrné espresso obsahuje necelých 80 mg kofeinu, kdežto třeba tradiční turecká káva připravovaná v džezvě může mít klidně i 200 mg tohoto stimulantu. Kromě toho hraje roli také hrubost mletí. V případě, že jsou zrna namleta jemněji, mají více příležitosti se správně vyluhovat a uvolnit do vody více kofeinu. Svou roli hraje samozřejmě i délka louhování, přičemž obecně vzato metody, při nichž je káva v kontaktu s vodou po delší dobu, nabízí také více kofeinu. Zároveň ale musíte dávat pozor na to, aby nedošlo k negativnímu ovlivnění chuti, takže rozhodně neplatí, že čím déle, tím lépe. Pokud chcete mít ve svém šálku kávy více kofeinu, můžete si místo 100% arabiky zvolit i směs arabiky a robusty, která sice není tak vyhledávaná kvůli o něco horšímu chuťovému profilu, ve směsích, kde ale tvoří jen malou část, to však nijak nezaznamenáte. Přesto váš šálek pak bude mít o něco více kofeinu.
Když chcete intenzivní chuť…
V případě, že od šálku ranní kávy čekáte výraznou kávovou chuť, máte to podstatně jednodušší. Prvním řešením je samozřejmě nepoužívat mléko, cukr ani žádná další aditiva, která by přirozenou chuť kávy nějakým způsobem ovlivňovala. Důležité je ale zároveň se podívat i na stupeň pražení. Pokud jste fanoušci silného “italského” espressa s charakteristickou hořkou chutí, určitě oceníte spíše tmavěji praženou kávu. Ta obvykle disponuje příjemnými nádechy čokolády a karamelu a na popíjení bez mléka je jako stvořená. Bez obav si ji však můžete vychutnat i ve kterémkoliv kávovém nápoji s mlékem. Typickým příkladem takové kávy je třeba naše prémiová arabika z Portorika.
Jakou kávu vybrat a jak ji připravit?
Pokud si chcete připravit silnou kávu s velkým obsahem kofeinu, ale zároveň s dobrým chuťovým profilem, určitě doporučujeme se podívat do naší nabídky čerstvé kávy z celého světa, kde najdete více než 7 desítek různých káv s velmi odlišnými, ale vždy vynikajícími a komplexními chuťovými profily. No a v případě, že byste se chtěli s naší nabídkou seznámit osobně, neváhejte navštívit naši kamennou prodejnu v pražských Holešovicích, kde vám s výběrem rádi osobně pomůžeme.