Blog novinek a zajímavostí, Strana 12

Populární náhražky kávy: Po čem můžete sáhnout?

Káva je do jisté míry velmi unikátní nápoj, který není tak jednoduché nahradit. Přesto existuje řada nápojů, které se označují jako náhražky kávy a které sice mnohdy neobsahují žádný kofein, ale přesto mají s naší oblíbenou arabikou hned několik společných rysů. Na některé náhražky kávy, které určit...

Proč se ke kávě dává voda?

Chodíte často do kavárny? Pokud ano, jistě jste už někdy přemýšleli nad tím, proč kávu v mnoha podnicích servírují spolu s malým panákem vody. I když by se na první pohled mohlo zdát, že takové množství vody je úplně k ničemu, ve skutečnosti plní hned celou řadu důležitých funkcí. Kdy svou porci vod...

Slyšeli jste už o kávě s máslem? Proč vyzkoušet bulletproof coffee?

Když se zeptáte někoho ze svých známých, s čím si nejraději dopřávají šálek své oblíbené kávy, s největší pravděpodobností vám řeknou, že s mlékem a/nebo cukrem. Někdo pije kávu pouze černou a někdo si do ní přidává máslo. Ano, čtete správně, i máslo se dá přidat do kávy, čímž vznikne nápoj označova...

Jak se zbavit zápachu z úst po kávě?

Káva je pro mnoho z nás každodenní součástí života, jenže většinou s sebou přináší i velmi podstatné negativum – může po něm nepříjemně zapáchat z úst. A i když v pohodlí vlastního domova to nejspíše nepředstavuje žádný problém, když jsme na cestě na osobní schůzku nebo pracovní pohovor, moc příjemn...

Příběh kávy: Kde se v Česku vzala?

Kávu dnes bereme jako naprostou samozřejmost a mnoho z nás má někde ve spíži pořádné zásoby, protože si život bez kávy vůbec nedokáže představit. Jenže před nějakou dobou byla káva velmi nedostatkovým zbožím a ještě předtím se u nás nevyskytovala vůbec. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, kde se ká...

Proč se káva fermentuje? Odpověď vás překvapí

Pokud jste už četli náš článek o metodách zpracování kávy, určitě jste stihli zaznamenat, že jsme se dotkli také tématu fermentace kávy, která je obzvlášť pro promytou metodu dost charakteristická. Čím dál větší boom ale zažívá i takzvaná řízená fermentace, při které se kvašení využívá pro zlepšení ...

Příběh kávy: Kde se v Česku vzala?

Kávu dnes bereme jako naprostou samozřejmost a mnoho z nás má někde ve spíži pořádné zásoby, protože si život bez kávy vůbec nedokáže představit. Jenže před nějakou dobou byla káva velmi nedostatkovým zbožím a ještě předtím se u nás nevyskytovala vůbec. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, kde se ká...

Zdá se vám káva v Česku drahá? Podívejte se na porovnání s ostatními státy

Pokud máte rádi kávu, je vcelku pravděpodobné, že si čas od času zajdete s chutí sednout třeba do nějaké kavárny. A jestli v kavárnách sedíte častěji, určitě jste si všimli i toho, že to není tak úplně levná záležitost a šálek kvalitní arabiky už dnes stojí poměrně dost peněz. Přemýšleli jste ale ně...

Kyselost: Kde se v kávě bere a čemu vadí?

Jak už jsme v našich blogových příspěvcích několikrát zdůraznily, káva urazí pořádný kus cesty, než se dostane do vašeho šálku a o výsledné chuti rozhoduje obrovské množství faktorů od geografických podmínek přes metodu zpracování až po pražení, které už není v rukou pěstitelů, ale častokrát až prod...

Je lepší používat jednorázový, nebo znovupoužitelný kelímek na kávu?

Dopřát si šálek dobré kávy cestou do školy či práce je pro mnoho z nás jakousi součástí každodenní rutiny a způsob, jakým se připravujeme na následující náročný den. Přemýšleli jste někdy ale nad tím, že byste si místo jednorázového plýtvání kelímky pořídili nějaký znovupoužitelný plastový kelímek, ...