Blog novinek a zajímavostí, Strana 19

Obsah kofeinu v kávě - Kolik má vaše oblíbená káva kofeinu

Kofein je vůbec nejrozšířenějším stimulantem na celém světě a kávu, která ho obsahuje, pije každý den více než miliarda lidí. Víte ale, kolik kofeinu obsahuje káva? Jestli se mezi sebou nějak navzájem liší jednotlivé druhy kávy a kolik kávy ve skutečnosti můžete vypít? Na to se podíváme v našem dneš...

Jak si připravit dokonalou kávu ve french pressu

Na kávě je nejhezčí její rozmanitost. Můžete ji připravovat tradičními a zdlouhavými postupy, ale stejně tak ji jen třeba přefiltrovat. Můžete si míchat své vlastní směsi, ale s klidem lze použít i jednodruhovou arabiku. Dá se pít samotná, ale přidáním mléka či cukru nic nezkazíte. Zkrátka a dobře s...

Příprava kávy v džezvě je tradiční a naprosto jednoduchá!

Pili jste někdy tureckou kávu? Vsadíme se, že většina z vás odpověděla, že „turka“ příliš nemusíte, protože kávová sedlina usazená na dně vám příliš nevyhovuje. Víte ale, že tradiční turecká káva připravovaná v džezvě nemá s naším vynálezem příliš mnoho společného? Je to skvělá káva, kterou si napro...

Koláček štěstí - Všichni ho znají z filmů, ale víte, kde se vzal?

Těžko spočítat, v kolika filmech se sušenka štěstí objevila. Pokaždé, když hlavní hrdinové sní jídlo z asijské restaurace, dostanou koláček štěstí. A nezáleží na tom, jestli je to luxusní restaurace v centru LA, nebo malý fastfood na kraji města. Koláček štěstí obsahující přání je v nich vždycky. Ví...

Papua Nová Guinea - Skvělá nasládlá káva od malých pěstitelů

Obrovská kriminalita, nevzdělanost, nedostatek financí i špatná dopravní infrastruktura. To jsou jen některé problémy, se kterými se Papua Nová Guinea v současnosti potýká. Na druhou stranu se jedná o zemi s poměrně velkými zásobami nerostného bohatství, palmového oleje a kávy, což jsou tři nejdůlež...

Kostarika - Nasládlá káva s vůní medu a karamelu

Jen těžko byste hledali kávu po světě tak respektovanou, jako je právě ta z Kostariky. Tamní producenti si na jejím pěstování dávají velmi záležet už jen kvůli tomu, že spolu s banány představuje káva hlavní vývozní artikl, a tím pádem také hlavní složku tamní ekonomiky a hospodářství. U nás ale kos...

Jak se stát kávovým degustátorem a ocenit prémiovou kávu

I když je káva u nás nesmírně populární, málokdo ji umí náležitě ocenit. A zatímco dobré víno, hořkou čokoládu nebo destiláty nejspíše většina z nás dokáže poznat, káva je pro nás spíše takový ranní životabudič kupovaný ze zásady v supermarketech. Schválně si ale vyzkoušejte koupit kvalitní arabiku ...

Barma - Prémiová arabika, kterou musíte ochutnat

Přestože již od roku 1989 se používá pro tuto zemi název Myanmar, v Česku ji má většina z nás stále zafixovanou jako Barmu. Ať už ale preferujete kterýkoliv z těchto názvů, měli byste vědět, že jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů je právě káva. I když jí tato země jihovýchodní Asie produkuje...

Nikaragua - Ochutnejte jednu z nejjemnějších káv na světě

Káva z Nikaraguy má za sebou bohatou historii, v průběhu níž se z nenápadné plodiny vyšplhala až na jeden z nejdůležitějších vývozních artiklů tohoto státu. Mnozí odborníci ji dnes dokonce považují za jednu z nejjemnějších na světě a místní pěstitelé ke zpracování často používají tzv. Honey metodu, ...

Vietnam - Od francouzských kolonizátorů až po jednoho z největších producentů kávy

Káva se do Vietnamu dostala až v roce 1857, což je ve srovnání s ostatními zeměmi například v Africe podstatně později. Přesto již začátkem 20. století představovala hlavní exportní surovinu a v současnosti Vietnam vévodí žebříčku exportérů robusty a po Brazílii je největším producentem zelených káv...