Blog novinek a zajímavostí, Strana 2

Omniroast: Proč vyzkoušet univerzální pražení?

Než káva dorazí na váš stůl, musí projít celou řadu různých procesů od samotné sklizně přes balení, transport do cílové destinace až po pražení, které je z velké části zodpovědné za tvorbu chuťového profilu výsledného šálku kávy. A právě v pražení je jedním z velmi aktuálních témat způsob zvaný omni...

Batch Brew: Proč si v kavárně objednat filtr?

Když přijdete do kavárny a podíváte se na nápojový lístek, určitě tam najdete celou řadu známých nápojů. Snad každý pravidelný návštěvník kaváren ví, co se skrývá pod pojmy jako je espresso nebo stále populárnější flat white. Víte ale, co je to batch brew, které se v kavárnách mnohdy také objevuje? ...

Espresso pody: Jaké mají (ne)výhody oproti sypké kávě?

Když přijdete do kavárny, můžete samozřejmě narazit na celou řadu různých nápojů, kterým jsme se již věnovali v mnoha předcházejících článcích v rámci našeho blogu. Například jsme psali o espressu nebo o čím dál populárnějším flat white. No a v rámci některých článků jsme se dotkli i alternativních ...

Konvička na mléko: Jakou vybrat na latté art?

Pokud rádi navštěvujete nejrůznější kavárny a bistra, jistě vám nemusíme dlouho vykládat o latté art, tedy technice, kdy baristé do kávy pomocí mléka kreslí nejrůznější ornamenty od jednoduchých srdíček až po nejzajímavější abstraktní kreace. V případě, že byste si však rádi latté art vyzkoušeli i d...

Vacuum pot: Když chcete kávu připravovat s péčí

Káva už dávno pro mnoho lidí není jen obyčejný nápoj a kromě toho, že velká část lidí  začíná podstatně více dbát na kvalitu, se neustále vyvíjí také alternativní metody přípravy kávy. Jedním z nejsložitějších, ale zároveň nejzajímavějších způsobů přípravy je pak vacuum pot, o kterém vám povíme...

Tamper: Nenápadný pomocník pro dokonalé espresso

Pákový kávovar, kterému jsme se věnovali například v rámci jednoho z našich předešlých článků, by měl být pomyslným srdcem každé kavárny a mnoho milovníků tohoto nápoje si ho proto pořizuje i domů. A v takovém případě si sice budete moct vychutnat opravdu prvotřídní kávu i v pohodlí domova, ale dost...

Váha na kávu: Zbytečnost, nebo cesta k dokonalému šálku?

Asi není žádným tajemstvím, že kaváren je dnes ve větších městech jako hub po dešti a rozdíly mezi nimi mohou být opravdu propastné. A zatímco některé z nich si s přípravou kávy dávají záležet, měří délku extrakce a přesně váží množství použité kávy, jiné na to příliš nehledí. Jak je to tedy napříkl...

Aeropress: Geniální pomocník pro přípravu kávy

Když se rozhodujete, jakým způsobem připravovat kávu, máte obvykle na výběr z metod využívajících filtr a z metod, které vyvinutím určitého tlaku proženou vodu přes mletou kávu. Pak je tu ale Aeropress, poměrně nový vynález, který si bere z obou těchto metod to nejlepší a ve výsledku tak dává vznikn...

Extrakce kávy: 3 pilíře pro správnou přípravu

Rádi si pochutnáte na dobré kávě, ale máte pocit, že doma chutná úplně jinak než v kavárně? Pokud máte nakoupenou kvalitní arabiku a stále máte pocit, že se kávě z kavárny chuťově ani nepřibližuje, možná používáte špatnou metodu přípravy. V rámci tohoto článku se podíváme na to, jaké aspekty je třeb...

Předávkování kofeinem: Jak na ně reagovat?

Káva není jenom neskutečně chutný nápoj, ale díky obsahu kofeinu dokáže také oddálit únavu. A právě proto po ní řada z nás sahá v situacích, kdy cítíme, že na nás jde únava. A když nezabere jeden šálek, připravíme si další. Jenže pak je velmi jednoduché se kofeinem předávkovat, což s sebou může přin...