Blog novinek a zajímavostí, Strana 5

Je crema na kávě skutečně žádoucí?

Když se řekne espresso, většina lidí si představí silnou kávu o malém objemu, kterou charakterizuje výrazná chuť a intenzivní crema, tedy pěna, která pokrývá samotný povrch černé kávy. Je to ale záruka dobrého espressa? Ač si většina lidí myslí, že ano, realita je o něco komplikovanější a my se vám ...

Konvice s husím krkem: Proč se používají?

Pokud si chcete připravovat kávu jednoduše, jsou skvělým nápadem tzv. pour-over metody, jako je třeba dripper nebo Aeropress, kterými jsme se u nás na blogu již zabývali. Tyto metody obvykle nevyžadují žádné speciální vybavení a mnoho uživatelů na ně nedá dopustit. Jednou z pomůcek, které však mohou...

Dripper: Dokonalá káva, kterou zvládne každý?

Když si chcete připravit šálek dobré kávy, máte desítky různých možností, pro jaké příslušenství se rozhodnout. A zatímco někdo si s kávou opravdu rád vyhraje, někdo po ránu nemá příliš mnoho času a snaží se tak během chviličky připravit co možná nejlepší kávu. Pokud se ve druhé ze zmíněných skupin ...

Omniroast: Proč vyzkoušet univerzální pražení?

Než káva dorazí na váš stůl, musí projít celou řadu různých procesů od samotné sklizně přes balení, transport do cílové destinace až po pražení, které je z velké části zodpovědné za tvorbu chuťového profilu výsledného šálku kávy. A právě v pražení je jedním z velmi aktuálních témat způsob zvaný omni...

Batch Brew: Proč si v kavárně objednat filtr?

Když přijdete do kavárny a podíváte se na nápojový lístek, určitě tam najdete celou řadu známých nápojů. Snad každý pravidelný návštěvník kaváren ví, co se skrývá pod pojmy jako je espresso nebo stále populárnější flat white. Víte ale, co je to batch brew, které se v kavárnách mnohdy také objevuje? ...

Espresso pody: Jaké mají (ne)výhody oproti sypké kávě?

Když přijdete do kavárny, můžete samozřejmě narazit na celou řadu různých nápojů, kterým jsme se již věnovali v mnoha předcházejících článcích v rámci našeho blogu. Například jsme psali o espressu nebo o čím dál populárnějším flat white. No a v rámci některých článků jsme se dotkli i alternativních ...

Konvička na mléko: Jakou vybrat na latté art?

Pokud rádi navštěvujete nejrůznější kavárny a bistra, jistě vám nemusíme dlouho vykládat o latté art, tedy technice, kdy baristé do kávy pomocí mléka kreslí nejrůznější ornamenty od jednoduchých srdíček až po nejzajímavější abstraktní kreace. V případě, že byste si však rádi latté art vyzkoušeli i d...

Vacuum pot: Když chcete kávu připravovat s péčí

Káva už dávno pro mnoho lidí není jen obyčejný nápoj a kromě toho, že velká část lidí  začíná podstatně více dbát na kvalitu, se neustále vyvíjí také alternativní metody přípravy kávy. Jedním z nejsložitějších, ale zároveň nejzajímavějších způsobů přípravy je pak vacuum pot, o kterém vám povíme...

Tamper: Nenápadný pomocník pro dokonalé espresso

Pákový kávovar, kterému jsme se věnovali například v rámci jednoho z našich předešlých článků, by měl být pomyslným srdcem každé kavárny a mnoho milovníků tohoto nápoje si ho proto pořizuje i domů. A v takovém případě si sice budete moct vychutnat opravdu prvotřídní kávu i v pohodlí domova, ale dost...

Váha na kávu: Zbytečnost, nebo cesta k dokonalému šálku?

Asi není žádným tajemstvím, že kaváren je dnes ve větších městech jako hub po dešti a rozdíly mezi nimi mohou být opravdu propastné. A zatímco některé z nich si s přípravou kávy dávají záležet, měří délku extrakce a přesně váží množství použité kávy, jiné na to příliš nehledí. Jak je to tedy napříkl...