Blog novinek a zajímavostí, Strana 6

Aeropress: Geniální pomocník pro přípravu kávy

Když se rozhodujete, jakým způsobem připravovat kávu, máte obvykle na výběr z metod využívajících filtr a z metod, které vyvinutím určitého tlaku proženou vodu přes mletou kávu. Pak je tu ale Aeropress, poměrně nový vynález, který si bere z obou těchto metod to nejlepší a ve výsledku tak dává vznikn...

Extrakce kávy: 3 pilíře pro správnou přípravu

Rádi si pochutnáte na dobré kávě, ale máte pocit, že doma chutná úplně jinak než v kavárně? Pokud máte nakoupenou kvalitní arabiku a stále máte pocit, že se kávě z kavárny chuťově ani nepřibližuje, možná používáte špatnou metodu přípravy. V rámci tohoto článku se podíváme na to, jaké aspekty je třeb...

Předávkování kofeinem: Jak na ně reagovat?

Káva není jenom neskutečně chutný nápoj, ale díky obsahu kofeinu dokáže také oddálit únavu. A právě proto po ní řada z nás sahá v situacích, kdy cítíme, že na nás jde únava. A když nezabere jeden šálek, připravíme si další. Jenže pak je velmi jednoduché se kofeinem předávkovat, což s sebou může přin...

Káva a hubnutí: Může vám skutečně pomoci?

Snažíte se zhubnout přebytečná kila a nevíte, jaké nápoje jsou vhodné a kterým se naopak raději vyhnout? Odpověď u kávy není vůbec tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože zatímco černá káva bez jakýchkoliv aditiv může být v dietě skvělým pomocníkem, kávové nápoje z různých pop...

Kávová turistika: Jaké regiony se vyplatí navštívit?

Zatímco některým kávovým konzumentům stačí, že mají každé ráno šálek čerstvé kávy, někdo tímhle jedinečným fenoménem opravdu žije a část lidí dokonce i svou dovolenou v exotice plánuje s ohledem na to, aby nějak rozšířili své kávové znalosti a zkušenosti. A zatímco někomu stačí navštívit některou z ...

Kokosové mléko: Když chcete krémovou kávu bez laktózy

Náš seriál o rostlinných alternativách mléka se pomalu, ale jistě blíží ke konci. V minulých článcích jsme se tak zabývali třeba dnes nejpopulárnějším ovesným mlékem, dobře napěnitelným sójovým mlékem a nebo třeba ne úplně tradičním, ale zato chuťově velmi příjemným mandlovým mlékem. Z těch nejpopul...

Mandlové mléko: Příjemná změna pro vaši kávu

Zatímco ještě před pár lety jste se při návštěvě kavárny museli dost možná spokojit s obyčejným plnotučným kravským mlékem, dnes na trhu běžně existuje celá řada zajímavých alternativ. Před nějakým časem trhu s rostlinnými alternativami kralovalo v minulém článku probírané sojové mléko, avšak v souč...

Sójové mléko: Proč je tak oblíbené?

Pokud jste četli náš článek zaměřený na ovesné mléko, jistě víte, že oblíbenost tohoto typu rostlinného mléka zažívá obrovský boom. sójové mléko je však nápojem, který tu byl dávno před mlékem ovesným a stále existují lidé, kteří preferují spíše tento typ rostlinné alternativy. V tomto článku vás pr...

Ovesné mléko: Proč je tak populární volbou do kávy?

Rostlinné alternativy mléka jsou v současnosti bezpochyby velmi populární a najdete je jak v nabídce velkých kávových řetězců, tak i v mnoha malých lokálních kavárnách. Ještě pár let zpátky přitom mléčné alternativy zahrnovaly primárně mléko sójové a jen ve vybraných podnicích měli třeba kokosové ne...

Cukr: Proč se přidává do kávy a jak ovlivňuje chuť?

Zatímco někdo si rád vychutnává černou kávu bez jakýchkoliv aditiv, někdo si do ní rád přidává třeba mléko a cukr. Například údaje ze Spojených států naznačují, že cukr si do kávy přidává až polovina konzumentů tohoto nápoje. A ačkoliv si mnoho lidí může myslet, že se jedná o nějaký moderní trend re...