Pokud pravidelně čtete naše články, určitě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že do kávy se dá přidat opravdu ledacos. Kromě všem dobře známých ingrediencí jako je mléko či cukr přidává někdo do kávy třeba také máslo, o čemž jsme psali v rámci našeho článku o bulletproof coffee. Ale co taková sůl? Ačkoliv to na první pohled může znít nesmyslně, ve skutečnosti se tenhle jednoduchý fígl používá již dlouhé desítky let a může mít v některých případech smysl. V rámci tohoto článku vám ho představíme detailněji.
Kde se v kávě bere hořkost?
Ještě předtím, než se pustíme do rozboru toho, jaký má sůl v kávě vlastně význam, bychom se měli podívat na chemii za přípravou kávy. Čím déle se totiž káva praží, tím více ustupuje z chuťového profilu kyselost a naopak se probouzí hořkost. Je to dáno mimo jiné tím, že delší pražení zvyšuje obsah tzv. fenylindanů, které jsou hořké. Více si o tom však můžete přečíst v rámci našeho článku Jak pražení ovlivňuje chuť kávy, a proto nebudeme zabíhat do přílišných detailů. Hodí se však pro kompletnost dodat, že kávy ze supermarketu jsou obvykle pražené tmavěji než například výběrové arabiky. Proč? Jednoduše proto, že při dostatečně tmavém pražení se podaří získat uniformní chuť bez ohledu na to, odkud káva pochází. Když si tedy koupíte balenou kávu od jedné společnosti v rozmezí tří let, dost možná ani nepoznáte rozdíl, navzdory tomu, že se bude jednat o jinou sklizeň.
Proč přidávat sůl do kávy?
Obecně vzato je tedy supermarketová káva pražená tmavěji než káva výběrová, a proto je její chuťový profil více hořký. Pokud máte s hořkostí problémy, tak právě pro vás bude jako stvořená sůl. Do kávy stačí přidat opravdu jen malou špetku soli a tím přispějete k tomu, že dojde k potlačení hořkosti a zvýraznění sladkých tónů. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, sodné ionty obsažené v soli mohou podle mnohých zdrojů hořkost eliminovat účinněji než cukr. Jestli si tedy kávu sladíte právě kvůli nepříjemné hořkosti, může být dobrou volbou nahrazení cukru za špetku soli. Nic se ale nemá přehánět, a proto soli stačí použít i velmi malé množství. I když tento trend značně zpopularizoval americký moderátor a kuchař Alton Brown, v minulosti tuto ingredienci používali například vojáci, kteří tímto způsobem kromě zamaskování špatné chuti také doplňovali důležité ionty a dle dostupných informací solení kávy využívali i v Maďarsku, Turecku a dalších zemích.
Kupte si takovou kávu, která sůl nebude potřebovat
Znamená to tedy, že byste měli okamžitě začít do šálku své oblíbené kávy sypat sůl? Podle nás rozhodně ne. Je to zajímavý experiment, který dost možná stojí za zkoušku v případě, že jste si koupili kávu, která je na vás chuťově opravdu hořká. A v takovém případě je třeba mít na paměti, že soli stačí přidat opravdu špetku, protože jinak kávu samozřejmě spíše zkazíte. Na pravidelné pití však doporučujeme koupit takovou kávu, která sůl nebude vyžadovat. A přesné takovou najdete i v rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa. Vybírat si můžete z desítek různých káv s velmi různorodými chuťovými profily, takže si troufáme tvrdit, že na své si přijde snad každý.