Nedokážete si odpustit přidání mléka a cukru do vaší kávy, ale přesto byste rádi vyzkoušeli kvalitní a čerstvě praženou arabiku? Pak byste možná měli zbystřit, protože náš dnešní článek bude o kávě určené přesné pro vás. Sumaterská káva je velmi jemná, s intenzivní vůní a lehce čokoládovou chutí, která v mléce vynikne možná ještě o něco lépe než bez něj. Tak si o ní pojďme říct to nejdůležitější.
Zdaleka ne jen další ze 17 500 ostrovů
Sumatra je součástí Indonésie - státu, který je tvořený přesně 17 508 ostrovy. Naprostá většina z nich je pro nás samozřejmě nezajímavá a nic zvláštního nenabízí jak turistům, tak milovníkům kávy. Počátky pěstování kávy se na Sumatře se datují až na konec 17. století a Indonésie tak byla kromě Etiopie a Arabského poloostrova prvním místem na planetě, kde se káva začala vysazovat pro komerční účely. Pravdou je, že ačkoliv kávová produkce započala na Jávě, dnes je popularita arabiky ze Sumatry mnohem větší a když se zeptáte odborníků na kávu z Indonésie, začnou s největší pravděpodobností mluvit právě o té ze Sumatry. Tento ostrov ročně produkuje přes 22 tisíc tun zeleného kávového zrna, přičemž primárně se jedná o arabiku. Ta se pěstuje napříč celým ostrovem, ale nejvýznamnějšími oblastmi jsou regiony Aceh, Mandheling, Lintong a Gayo.
Káva vyniká především procesem zpracování
Pokud kávu rádi pijete, ale moc toho o ní nevíte, hodí se malá odbočka. Kávu lze zpracovávat suchou metodou, kdy se po odstranění slupky zrna usuší, mokrou metodou využívající fermentace zrn ve fermentačních nádržích a tzv. Honey metodou, která se podobá suché, ale na zrnách zůstává sladký rostlinný maz podobný medu. Pokud pěstitelé mají přístup k vodě, využívají metodu mokrou, protože ta mnohem lépe podtrhne chuťové vlastnosti kávy. Na Sumatře ale využívají metodu tak atypickou, že ani nemá český ekvivalent. Anglicky se označuje jako “wet-hulled” metoda a spočívá v tom, že promytá kávová zrna se nesuší úplně, ale jen zhruba na polovinu původního objemu, aby je pěstitelé mohli rychle prodat a utržit nějaké peníze. Káva se plně usuší za pomoci horkého vzduchu až o něco později, čímž dojde k rapidnímu snížení acidity a naopak mnohem lépe vyniknou chuťové vlastnosti kávy.
Jak káva ze Sumatry chutná?
Na arabice ze Sumatry vás nejvíc zaujme pravděpodobně její jemnost. Káva je opravdu vyvážená, díky netypickému procesu zpracování má jen zcela minimální aciditu a hořkost, ale zato je nasládlá a chutí i vůní jasně odkazuje k lískovým oříškům a čokoládě. Závěr je lehce zemitý, což skvěle vynikne po přidání mléka nebo cukru. Je to zkrátka a dobře ideální káva pro všechny příležitosti i všechny typy konzumentů s nejrůznějšími chuťovými preferencemi. Sumaterská káva se skvěle hodí také zastudena. Zajímá vás, jak udělat ledovou kávu? Do vychladlé kávy přihoďte pár kostek ledu a na škodu nebude také přidání kopečku vanilkové zmrzliny, která chuť kávy udělá smetanovější. Kávu si jí tak ozvláštníte a o dokonalé osvěžení bude postaráno.
Jakou doporučujeme vybrat?
Aby káva ze Sumatry co nejlépe vynikla, musí být čerstvá. Jelikož my dobře víme, jakou roli hraje v chuti a vůni čerstvost, pražíme pro vás zelená zrna až co nejkratší dobu před odesláním. Pokud vás tedy tato káva zaujala, můžete vyzkoušet naši sumaterskou arabiku značky Latino Café. Jestli ne, v naší nabídce najdete kávu z celého světa, takže si vyberou i ti nejnáročnější kávoví odborníci.