Ačkoliv dělení na arabiku a robustu zná v případě kávy téměř každý pravidelný konzument, s odrůdami jednotlivých druhů kávovníků je to již o něco složitější. Napříč jednotlivými oblastmi totiž mohou převažovat různé odrůdy a s těmi se častokrát pojí specifické chuťové profily i vlastnosti kávy. Nejznámější je přitom bezpochyby odrůda typica, na jejíž další kultivary se podíváme v rámci tohoto článku.
Krátký exkurz do kávového názvosloví
Pokud jste nečetli náš samostatný článek o nejznámějších kávových odrůdách, hodí se na úvod malá vysvětlivka. Když přijde řeč na druhy kávovníků, rozlišujeme primárně arabiku a robustu, byť i těchto druhů existuje celá řada (například méně tradiční liberica). Každý z těchto druhů kávovníků pak má ale ještě mnoho dalších odrůd, kterým se někdy říká též kultivary nebo variety. Byť z odborného hlediska je mezi těmito pojmy lehký rozdíl, v kávovém světě se mnohdy používají zaměnitelně. Důležité je však vědět, že jednou z těchto odrůd arabiky je i tzv. typica, o které je i tento článek.
Jaké existují kultivary odrůdy typica?
Kávový svět by byl velmi jednoduchý a nudný, kdyby to celé zůstalo pouze u odrůdy typica. Ta se tedy v průběhu času šlechtila a dnes existují desítky různých odrůd, které mají svůj genetický základ ve varietě typica. Pojďme se podívat na některé z těch známějších:
Maragogype
Začněme hezky od podlahy – kávová zrna maragogype jsou totiž velmi specifická, protože je poznáte již na první pohled. V některých případech mohou být až jednou tak velká oproti ostatním, a proto přitahují pozornost mnohých kávových konzumentů. Kromě toho ale přináší také velmi komplexní a příjemnou chuť, takže kromě vizuálního zážitku si na nich i pochutnáte. Nutno však dodat, že výnosnost kávovníků této variety je o něco nižší než u jiných odrůd, a proto může být cena takové kávy někdy poněkud vyšší. U nás najdete vynikající maragogype z Mexika, Guatemaly nebo třeba Nikaraguy.
Kona
Další velmi specifickou kávovou varietou je kona, pojmenovaná podle stejnojmenného havajského regionu. Té se sice neprodukuje kdo ví jak velké množství (výrazněji rozšířené jsou variety jako Java), ale zato nabízí opravdu vynikající chuťový profil. U nás najdete třeba vynikající Hawaii Kona Extra Fancy, která v sobě mísí jemné nuance skořice, karamelu i čokolády.
Blue Mountain
Třetí varietou, která bezpochyby stojí za zmínku, je také exkluzivní arabika blue mountain. Opět se jedná o poměrně specifickou varietu, které se v průběhu let daří jen v pár vybraných lokalitách. Primárně se pak jedná o oblast Modrých hor na Jamajce, po kterých je ostatně také pojmenovaná. Naše vynikající Jamaica Blue Mountain pak nabízí velmi vyvážený profil s decentními náznaky kakaa a příjemnou sladkostí. Její množství je však velmi omezené a zároveň se hodí podotknout i to, že se jedná o jednu z nejdražších káv na světě. Více jsme o ní však psali v rámci jednoho z našich samostatných článků.
Závěr
No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Hodí se však podotknout, že kultivarů odrůdy typica existuje opravdu hodně a pokud si koupíte výběrovou kávu, obvykle tuhle informaci budete mít přímo na obalu. U nás můžete vyzkoušet třeba některou ze tří odrůd zmiňovaných v rámci tohoto článku, přičemž připravit si ji můžete třeba v designové moka konvičce Venezia.