Do kavárenské hantýrky není jednoduché proniknout. V nabídce plné italských názvů se lehce ztratí nejeden ostřílený milovník kávy. Udělejte si jasno v tom, jaké druhy espressa a dalších příbuzných nápojů si můžete dopřát ve své oblíbené kavárně. S následujícím přehledem vás nezaskočí žádný barista!
Espresso
Absolutní základ a první bod v našem kávovém rozcestníku. Espresso je kávový nápoj s cremou (tedy pěnou) na povrchu. V espressu je kolem 7 gramů mleté kávy, 30 mililitrů vody a podává se do malých hrnečků. Množství jednotlivých surovin je u tohoto nápoje pevně dané, stejně tak jako počet písmen v jeho názvu, a proto espresso nikdy nezkracujte na „presso“.
Ristretto
Stejné množství kávy jako u espressa, ale menší množství vody, konkrétně 20 mililitrů. Tento nápoj se sicilským rodokmenem má intenzivní chuť. V Čechách se pro ristretto (a někde i pro espresso) stále ještě používá nesprávný název piccolo.
Doppio & double shot
Dva termíny pro jeden druh kávy. Italsky doppio nebo anglicky double shot značí dvojité espresso. Tohle dvojité potěšení dostanete naservírované v espresso nebo capuccino šálku.
Lungo vs. americano
Tyto dva nápoje se zákazníkům (a někdy i méně zkušeným baristům) pletou. Rozdíl v nich však je. V obou případech jde o espresso „prodloužené“ horkou vodou. U lunga se dolévá nejčastěji v poměru 1:1, u americana 1:5. V případě lunga se však dost často setkáte s klasickým šálkem espressa a džbánečku s horkou vodou k dolití podle vlastní libosti.
Capuccino & flat white
Asi nejoblíbenější kávový nápoj s mlékem - capuccino - je tvořen ze třetiny espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny mléčnou pěnou. To je klasická receptura. Stále častěji se také můžete setkat s variantou, kdy dvě třetiny tvoří mikropěna, kterou barista vyrobí šleháním mléka tryskou s vodní párou na kávovaru. Na správném capuccinu nenajdete skořici, kakao ani čokoládu. Trendy variantou je pak flat white rozšířený zejména u protinožců. Zásadní rozdíl spočívá hlavně v dvojité dávce espressa a servírování ve skleničce. Flat white ozdobený latte artem je pravděpodobně nejrozšířenějším kávovým nápojem na sociálních sítích.
Latte
Oproti capuccinu je caffè latte větší. Jedna porce espressa je v tomto případě „nastavena“ mléčnou mikropěnou nebo v případě latte macchiata teplým mlékem a pěnou. Latte má více než 250 mililitrů a servíruje se ve velkých šálcích nebo vysokých sklenicích. Čeští baristé budou objednávce „latte“ rozumět, v zahraničí však raději objednávejte jako „caffè latte“. Hlavně v Itálii byste se mohli dočkat pouze teplého mléka.
Macchiato
Asi nejvíc vystihuje poptávku po „kafi s mlíkem“. Macchiato je tvořeno jednou dávkou espressa a mléčnou pěnou či mikropěnou, kterou vám do malého šálku barista naservíruje lžičkou. Macchiato vypadá trochu jako miniatura capuccina.
Druhů kávy je samozřejmě mnohem víc. Kromě těchto základních se setkáte také s názvy freddo (studené nebo vychlazené espresso), coretto (káva s likérem), granita (polomražená káva hraničící s dezertem), romano (káva s citrónem) nebo například con panna (se šlehačkou). Základem by však mělo být kvalitní espresso, od kterého se odvíjí další chuti.
Vyberte si tu nejlepší kávu pro své espresso