Uganda je východoafrický stát, který kávou doslova a do písmene žije, protože jejímu pěstování nahrávají veškeré přírodní podmínky. Naprostá většina země se nachází v nadmořské výšce od 1000 do 1500 metrů a díky tropickému podnebí zejména na jihu země si vysloužila přezdívku „perla Afriky.“ A káva, coby zdaleka nejvýdělečnější exportní produkt Ugandy, zde roste téměř všude a velmi se jí daří. Právě proto bude tématem našeho dnešního článku.
Trocha historie na začátek
Káva byla v Ugandě poprvé vysazena kolem roku 1900, kdy se na území tohoto státu dostávala především z Malawi a Etiopie. A již od té doby produkovala Uganda velmi kvalitní arabiku, ale jak tomu tak bohužel bývá, byla vzhledem k tamním podnebným podmínkám velmi náchylná na rez a další onemocnění. Začala se proto vysazovat spíše robusta, která byla vůči těmto problémům rezistentní. Té se dařilo natolik, že v roce 1914 již existovalo 135 plantáží exportujících kávu a tato plodina již představovala celé jedno procento veškerého vývozu této země. Další zlom přišel až roku 1940, kdy poptávka po ugandské kávě začala stoupat a pomyslného vrcholu dosáhla v 70. letech 20. století, kdy se na celosvětové produkci kávy podílela téměř 5%, což je pro zemi relativně malé rozlohy opravdu velký úspěch. Ačkoliv dnes v procentuálním vyjádření představuje o něco méně, stále se nachází na 8. místě producentů kávy s necelými třemi sty tisíci tunami zeleného zrna za rok.
Arabika v Ugandě není zdaleka tak populární
Pokud jde o pěstování kávy v Ugandě, celých 80% pěstitelů dává přednost robustě před arabikou. Těch pár farmářů pěstujících arabiku si na ní ale dává velmi záležet a kromě klasické odrůdy Typica bychom zde našli i celou řadu kultivarů vypěstovaných právě v Ugandě - jednou zmínkou za všechny může být vysoce oceňovaný kultivar Bugishu pojmenovaný podle stejnojmenného ugandského regionu. Tamní arabika se sklízí od října do února a pěstitelé s dobrým přístupem k vodě využívají promytou metodu, zatímco ostatní preferují klasicky suché zpracování.
Na jakou chuť se můžu v případě kávy z Ugandy těšit?
Káva z Ugandy má poměrně osvěžující charakter a vzhledem k lehkému tělu se pije o něco lépe než káva ze sousední Keni, Tanzanie nebo Konga. Jako pro ostatní africké kávy, je i pro tuto charakteristická barva i chuťové tóny odkazující na červené víno, ale v případě Ugandy se můžete těšit i na tóny hořké čokolády a nasládlou vůni červených pomerančů i jemné náznaky santalového dřeva. Díky vysokému obsahu kofeinu vás tato káva postaví na nohy.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud hledáte skvělou kávu a chcete mít zaručenou naprostou čerstvost, naše ugandská arabika značky Latino Café představuje nejlepší možné řešení. Jelikož ji pražíme až co nejkratší dobu před odesláním, chutná právě tak, jak by chutnala v kavárně uprostřed Kampaly, ugandského hlavního města. Pokud se ale náhodou stalo, že vás tato káva nezaujala, nezoufejte, v naší nabídce najdete kávu z celého světa, takže si vybere i ten nejnáročnější kávový gurmán. Každou kávu seženete buď v sáčku, a nebo v dóze, která představuje také skvělý a originální dárek.