Káva už dávno pro mnoho lidí není jen obyčejný nápoj a kromě toho, že velká část lidí začíná podstatně více dbát na kvalitu, se neustále vyvíjí také alternativní metody přípravy kávy. Jedním z nejsložitějších, ale zároveň nejzajímavějších způsobů přípravy je pak vacuum pot, o kterém vám povíme více v rámci tohoto článku.
Co je to vacuum pot?
Pokud se nezkušeným okem podíváte na vacuum pot, spíš než jako nástroj na přípravu kávy může působit jako chemická aparatura k nějakému pokusu na základní škole. Ve skutečnosti je to poměrně komplexní sada, která funguje na principu přetlaku vodní páry. Vacuum pot se vždy skládá ze dvou skleněných baněk, mezi nimiž se nachází skleněná trubice a filtr oddělující kávovou sedlinu od výsledné kávy.
Jak vacuum pot funguje?
Příprava kávy ve vacuum potu je poměrně zdlouhavá a její pochopení může být zpočátku lehce náročné. Spodní baňku je třeba naplnit vodou (ideálně teplou, abyste si už tak časově náročný proces přípravy kávy zkrátili) a umístit pod ni plynový kahan. Až voda začne vřít, vzniklá pára začne vytlačovat vodu skleněnou trubicí do horní baňky, ve které dochází ke smíchání s kávou. Až vacuum pot odstavíte ze zdroje tepla, v aparatuře vznikne podtlak a káva se přes filtr začne znovu vracet zpátky do spodní baňky. Tu pak můžete vyjmout a přímo z ní kávu rozlévat do jednotlivých šálků.
Jaké má výhody a nevýhody?
Na jedné straně je třeba vyzdvihnout jednotlivé výhody vacuum potu, kterých by se našla opravdu celá řada. Kromě toho, že je příprava sama o sobě značně netradiční, také vacuum pot umožňuje rozvoj všech zajímavých chuťových nuancí, které vámi vybraná káva nabízí. Pokud vás příprava kávy baví a máte chuť si s ní opravdu vyhrát, je vacuum pot jedna z nejlepších věcí, po kterých můžete sáhnout. Na druhou stranu má však také celou řadu nevýhod. Zaprvé je to vyšší pořizovací cena, protože základní varianta vacuum potu vyjde třeba na 1500 až 2000 korun. Kromě toho je však také vacuum pot časově náročný a jelikož je celá aparatura skleněná, je samozřejmě náchylná na rozbití.
Něco málo z historie
Vacuum pot samozřejmě může na první pohled působit dojmem nějakého supermoderního vynálezu, se kterým přišli profesionální baristé, kteří se snaží svůj šálek kávy přivést k dokonalosti. Opak je ale pravdou, protože první pokusy o přípravu kávy pomocí nejrůznějších chemických aparatur vznikaly již ke konci 19. století – a již ve 20. letech 20. století pak vypadaly k nerozeznání od zařízení používaných dodnes. Rozhodně to tak není nějaký moderní trend, ale je to zajímavý (byť lehce zdlouhavý) způsob přípravy kávy, který lidé používali i v minulosti.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Vacuum pot je samozřejmě poměrně komplexní nástroj a příprava kávy v něm vám nějaký čas rozhodně zabere. A když už vám bude káva brát tolik času, určitě se hodí vybrat nějakou kvalitní. Ať už se tak rozhodnete pro vacuum pot, nebo pro nějaký jiný z alternativních způsobů přípravy kávy, určitě si pečlivě vyberte dobrou kávu. Inspiraci doporučujeme získat například v rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa. Tam najdete jak běžně dostupné kávy, tak i více raritní arabiky, které rozhodně stojí za zkoušku.