Asi není žádným tajemstvím, že kaváren je dnes ve větších městech jako hub po dešti a rozdíly mezi nimi mohou být opravdu propastné. A zatímco některé z nich si s přípravou kávy dávají záležet, měří délku extrakce a přesně váží množství použité kávy, jiné na to příliš nehledí. Jak je to tedy například s použitím baristické váhy? Má své využití, nebo je to naprostá zbytečnost? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Jak vypadá baristická váha a proč ji používat?
Baristická váha představuje poměrně malou a praktickou váhu, která dokáže obvykle měřit s přesností na desetiny gramu a jelikož bývá zpravidla vodotěsná, je jako stvořená pro práci s kávou. Pokud připravujete například espresso, můžete s pomocí baristické váhy odměřit, zda máte v portafiltru skutečně požadované množství kávy. Jestli preferujete kávu na filtr, můžete si vážit jak množství kávy, tak i množství použité vody. No a zároveň s tím můžete i měřit délku extrakce, protože mnoho vah má zabudované i stopky. A k čemu je to dobré? Primárně k tomu, že díky baristické váze budete stále schopni dosahovat konstantní kvality kávy. Pokud byste totiž kávy připravovali od oka, může výsledný šálek chutnat pokaždé trochu odlišně. A když máte například kavárnu, chcete, aby káva návštěvníkům chutnala a aby se pokaždé vraceli na stejně chutný šálek kávy.
Jak vybrat váhu?
Při výběru baristické váhy určitě doporučujeme zajímat se o několik různých kritérií. Tím nejdůležitějším je samozřejmě přesnost měření, protože pokud by vámi vybraná váha vykazovala velké odchylky nebo zobrazovala jen celé gramy, je pro přípravu kávy de facto k ničemu. Za nejlepší bývají považovány váhy s přesností na desetiny gramu. Rovněž je dobré se podívat na to, jakou minimální a maximální hmotnost váha dokáže zaznamenat. Dobré baristické váhy jsou zpravidla schopné fungovat do dvou kilogramů, což je hmotnost, ke které se nejspíš nepřiblížíte ani když na ně postavíte například šálek s dripperem a čtvrt litrem vody. Zároveň vřele doporučujeme vybrat váhu se stopkami, které mohou opravdu usnadnit přípravu dokonalého šálku kávy. Pokud očekáváte, že bude vaše váha hodně vytížená (například v kavárně), podívejte se rovněž na výdrž baterie. Dobré baristické váhy zvládnou klidně i 10 hodin fungování bez nabíječky, takže vydrží třeba celou směnu. Pro přípravu kávy doma to ovšem nemusíte řešit.
Nebojte se pokroku
Pokud si doma připravujete kávu například na filtr, bez váhy se může docela snadno stát, že pokaždé bude káva chutnat úplně jinak, protože použijete odlišné množství. A jestli rádi zkoušíte nové možnosti, asi vás to nemusí nijak trápit. Jestli ale chcete vychytat recepturu k dokonalosti a následně se jí držet, bude dobré si pořídit váhu. Kromě toho řada výrobců dnes nabízí i propojení samotné váhy prostřednictvím aplikace s chytrým telefonem, kde budete moci sledovat například dobu extrakce a další zajímavé parametry. I s domácí přípravou si tak můžete vyhrát opravdu do detailu. A byť tento zdlouhavý způsob přípravy asi není úplně pro každého, rozhodně má něco do sebe.
Nezapomeňte na dobrou kávu!
Když už budete vybírat vhodnou váhu a dávat si na přípravě kávy více záležet, je určitě na místě se také zaměřit na výběr vhodné kávy. Pokud hledáte čerstvě praženou arabiku z nejrůznějších zemí světa, určitě doporučujeme prozkoumat naši nabídku. Kávu dovážíme z desítek různých zemí a pražíme ji až co možná nejkratší dobu před odesláním k vám v naší holešovické pražírně.