Pokud pravidelně chodíte do kaváren, pravděpodobně byl váš šálek kávy připraven pomocí pákového kávovaru, který dnes můžete najít v naprostě většině dobrých podniků. Jestli si ale připravujete kávu doma, máte na výběr z celé řady různých výrobních postupů, z nichž mnoho využívá nějaký typ filtru. Jenže přes jaký typ filtru je vlastně lepší kávu filtrovat - přes papírový, nebo přes látkový? Na to se zaměříme v tomto článku.
Proč kávu filtrovat?
Pákové kávovary jsou v dnešní době dost možná populární, ale to neznamená, že byste měli filtrovanou kávou nějak opovrhovat. Ba naopak, káva z filtru může disponovat diametrálně odlišným chuťovým profilem, když se na přípravu často používá třeba světleji pražená káva než na přípravu italského espressa. Příprava filtrované kávy je navíc mnohdy velmi jednoduchá a vybavení má nízké pořizovací náklady. Využít přitom můžete třeba chemexu, dripperu nebo aeropressu, o kterých jsme pro vás psali již v předchozích článcích. Když se však pro jeden z těchto nástrojů rozhodnete, může se stát, že budete stát před důležitou volbou: látkový, nebo papírový filtr?
Jaký filtr vybrat?
Když pomineme méně tradiční filtry (jako jsou například plastové nebo keramické), můžete se nejčastěji setkat buď s látkovým, nebo s papírovým filtrem, přičemž každý z nich má své výhody i nevýhody. Pojďme se na ně podívat:
Papírový filtr
Pokud se rozhodnete pro papírový filtr, bude to vypadat asi tak, že si koupíte balení například sta kusů papírových filtrů a na přípravu kávy použijete pokaždé nový filtr. Jakmile káva přes filtr proteče, filtr jednoduše vyhodíte, což je velmi jednoduché a praktické. Tím, že jsou filtry jednorázové, navíc máte zajištěno, že bude tato metoda hygienická. Na druhou stranu ale má papírový filtr i své nevýhody. Zářivě bílé filtry mohou být vyběleny pomocí chemikálií a tyto chemikálie mohou negativně ovlivnit chuť výsledné kávy. Kromě toho však papír jako takový také dokáže zachytit mnoho kávových olejů, které jsou zodpovědné za chuť a vůni kávy. Důležité je proto zmínit, že papírové filtry je nutné před přidáním kávy a zalitím ještě důkladně propláchnout.
Látkový filtr
Druhou možností jsou látkové filtry, které řeší veškeré výše zmíněné problémy spojené s papírovým filtrem. Na druhou stranu se ale o látkový filtr musíte více starat a po každém použití jej důkladně očistit, jinak by se v něm mohly množit nežádoucí mikroorganismy. Nehledě na to, že pokud byste chtěli připravit více porcí kávy najednou (třeba pro návštěvu), museli byste mít filtrů buď více, nebo je po každém použití umývat a to by bylo zdlouhavé.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Suma sumárum tak mají oba typy filtrů své výhody a nevýhody. Volba záleží v konečném důsledku jen a jen na vás, ale pokud nechcete trávit čas umýváním a péčí o látkový filtr, je pohodlnější používat filtr papírový a řádně jej před použitím propláchnout. Nezapomínejte však také na to, že na chuti výsledného šálku kávy se dost zásadně podílí také použitá káva. Na filtr můžete použít například některou z našich čerstvých káv z celého světa, kterých máme v nabídce přes sedm desítek. A pokud by vás čirou náhodou žádná z káv neoslovila, neváhejte se podívat také na naše kávové speciality, kde najdete spoustu raritních káv i netradičních produktů.