Přisuzuje se Švédům, ale nejspíš ji mají na svědomí Američané se švédskými kořeny. Údajně vznikla na cestě ze staré vlasti do nové někdy koncem 19. století. Švédská vaječná káva nepatří mezi příliš obvyklé druhy kávy, ale ti, co ji ochutnali, na ni nedají dopustit. Největší popularitu má na americkém Středozápadě, kde se tradičně servírovala v luteránských kostelech. Zaťatí tradicionalisté ji dokonce vaří i s rozklepnutou skořápkou. Vyzkoušejte originální recept, v němž místo hořkosti najdete jenom lahodnou vláčnost.
Kávu s vejcem znají i ve Vietnamu. V asijské variantě se vejce a káva kombinuje s kondenzovaným mlékem. Švédská káva s vejcem se obejde bez slazení. Cukr a mléko můžete přidat později. Na jedno čerstvé vejce potřebujete půl šálku kvalitní mleté kávy, devět šálků vařící vody a jeden šálek studené vody.
Jak na to?
Smíchejte čerstvé vejce a mletou kávu. Po promíchání bude směs připomínat mokrou hlínu. Vložte směs do vroucí vody a nechte vařit zhruba tři minuty. Přilijte studenou vodu. Díky tomu klesne lógr ve vaječných hrudkách na dno a vy tak budete moct přelít přes sítko vyvařenou směs do hrnků. Podle chuti doslaďte.