Káva aromatizovaná - spojení lahodné chuťě a vůně
Historie aromatizované kávy sahá do 70. let 20. století, kdy se jednomu pěstiteli v Americe nezdařila úroda. A protože mu bylo líto kávu vyhodit, napadlo ho zrna ochutit. Tento, na první pohled, nezdar se proměnil v lukrativní obchod. Lidem aromatizovaná káva zachutnala a poptávka po ní začala vzrůstat. Od té doby se toho mnoho změnilo a dnes jsou pro kávu určenou k aromatizaci dokonce vyčleněné celé plantáže.
Pro tento účel se kávová zrna po pražení postříkají nosným olejem s konkrétními aromatickými přísadami. Aromatizovaná káva je ideální volbou pro ty, kteří si chtějí dopřát kombinaci kávy se svojí oblíbenou příchutí jako je čokoláda, oříšek, amaretto, vanilka, irish cream a další likéry. Poměrně nová pro evropské spotřebitele je káva aromatizovaná kardamomem. Na středním východě je známá od pradávna. V Mexiku je tradiční přísadou do kávy skořice.