Káva bez kofeinu
Vulkanická půda, výborné klimatické podmínky a opravdu pečlivá péče malých pěstitelů dělají z kolumbijské arabiky vysoce ceněnou kávu, kterou milují odborníci i laici. A jelikož...
Bezkofeinová káva je káva, která neobsahuje kofein, anebo pouze jeho nepatrné množství, proto si ji mohou v klidu dopřát i ti, kterým je konzumace klasické kávy (s kofeinem) ze zdravotních důvodů zapovězena. Pokud Vás tedy trápí vysoký krevní tlak, či Vás zlobí srdíčko a hledáte kvalitní kávu typu Arabica bez kofeinu, pak jste na správné adrese! Objednáte-li u nás, pak máte jistotu, že Vaše káva bude čerstvě pražená. A necháte-li si ji objednat jako kávu mletou, pak si můžete být jisti tím, že Vaši kávu jsme namleli těsně před tím, než jsme Vám ji odeslali.
Výroba bezkofeinové kávy
Káva bez kofeinu se pěstuje úplně stejně jako káva s obsahem kofeinu, zcela totožné je i zpracování zrn. Jediný rozdíl je skutečně pouze v tom, že bezkofeinová káva prochází procesem vyluhování kofeinu. My k tomu používáme výhradně švýcarskou, tzv. "mokrou" metodu, která spočívá ve využití teplé vody a páry. Přesný postup vypadá následovně: Zelené kávové zrno je proplachováno vyhřívanou vodou. Po otevření póru zrna se kofein vyloučí do vodní lázně. Následně se zmiňovaný roztok prožene přes filtr z aktivního uhlí, který zachytí veškerý vyloučený kofein. Zelená zrna jsou vrácena do přefiltrovaného roztoku – bezkofeinové lázně, aby absorbovala zpět ostatní vyloučené látky kromě kofeinu. Po ukončení celého procesu se kávová zrna usuší a jsou připravena k pražení.