Káva s alkoholem je typická kombinace, která se nejen v chladných částech naší planety používá opravdu dlouho. Existuje ale celá řada různých destilátů, které se s kávou dají míchat. A přesně pro to pro vás máme tento článek, ve kterém vám představíme hned několik receptů kombinujících kávu s alkoholem.
Irská káva
Těžko říct, jestli existuje ikoničtější spojení kávy a alkoholu, než jaké představuje irská káva. Tento jednoduchý recept kombinuje jen 4 suroviny a zvládne jej tak připravit každý. Stačí si předehřát sklenici hořkou vodou, poté do ní umístit 120 ml silné černé kávy, nechte v ní rozpustit dvě lžičky třtinového cukru a přidejte 40 ml whiskey. Až vše důkladně promícháte, můžete přes lžičku nalít trochu smetany nahoru, což vytvoří také zajímavý vizuální efekt. Pokud chcete ještě více podpořit úžasnou vůni tohoto nápoje, použijte pro přípravu aromatizovanou kávu Irish Cream, která v sobě nese aroma smetany a whiskey.
Francouzská káva
Pokud vás irská káva už tak nějak omrzela, zkuste kávu francouzskou. Na tu existuje řada různých receptů, z nichž některé dokonce obsahují vaječný žloutek. My se ale přikláníme jen k jednoduché modifikaci kávy irské, která spočívá v tom, že whiskey vyměníte za cognac (je zbytečné používat prémiové značky, bohatě postačí levnější produkty) a amaretto, což je jemný a příjemně nasládlý mandlově vonící likér. Opět se skvěle hodí také smetana a jestli máte na ozdobení třeba kousky mandlí, můžete je klidně použít. A pokud hledáte ideální kávu pro přípravu tohoto nápoje, můžete zvolit třeba aromatizovanou kávu amaretto.
Alžírská káva
Alžírskou kávu jsme zmiňovali v našem samostatném receptu. Hodí se ale i v tomto článku zmínit, o co vlastně jde. Je to totiž káva, která je jednoduchou kombinací kávy, válečného likéru a šlehačky. Je příjemně nasládlá a má jemnou chuť a vzhledem k omamně vanilkové vůni je jako stvořená třeba v období vánočních svátků. Opět stačí do vyhřáté sklenice dát 20 až 40 ml vaječného koňaku, zalít 140 ml horké kávy (pokud ji budete nalévat opět přes lžičku, můžete vrstvu kávy od likéru hezky oddělit) a navrch můžete ozdobit opět šlehačkou. Pokud máte rádi sladké, můžete na vrstvu šlehačky například nastrouhat bílou čokoládu. Ideálním produktem na přípravu alžírské kávy pak může být opět naše aromatizovaná Alžírská káva, která díky aroma vaječného koňaku skvěle podtrhne vůni tohoto nápoje.
Základem všeho je dobrá káva
Ať už se chystáte připravit kterýkoliv z těchto receptů (nebo kterýkoliv jiný), základem všeho by vždy měla být dobrá káva. A pokud náhodou nejste fanoušci aromatizované kávy, kterou doporučujeme přímo u jednotlivých receptů, nezoufejte, na našich stránkách totiž najdete celou řadu různé kvalitní arabiky z celého světa, kterou pro vás pražíme až v naší holešovické pražírně. Pokud se však chystáte používat kávu do různých receptů, rozhodně bychom doporučovali vždy připravovat kávu spíše silnější, protože alkohol je, stejně tak jako třeba smetana a nebo různá sladidla, poměrně výraznou surovinou, která by mohla chuť kávy výrazně narušit. A to by samozřejmě byla škoda, protože naše káva chutná samozřejmě báječně. Vyzkoušet můžete třeba naši skvělou arabiku z Kolumbie nebo vyváženou prémiovou kávu z Austrálie.