Asi vás nepřekvapí, že kávová kultura se napříč světem vyvíjela dost odlišně a dnes je možné vidět v přípravě i konzumaci kávy v rámci jednotlivých národů obrovské rozdíly. Zatímco například ve Spojených státech jsou nesmírně populární velké kávové řetězce nabízející do kávy řadu různých aditiv, v některých zemích se káva nesladí vůbec. A například ve Vietnamu je velmi populární Ca Phe Trung, do které se mimo jiné přidává třeba vaječný žloutek. Jak si ho připravit? A stojí za zkoušku? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.
Jak se dělá Ca Phe Trung?
Ca Phe Trung je do značné míry podobné například švédské kávě, o které jsme již psali v jednom z našich předešlých článků, ovšem suroviny i postup jsou lehce odlišné. Ca Phe Trung se totiž připravuje za pomoci tradičního vietnamského filtru zvaného phin, ovšem v praxi můžete použít kávu připravenou jakýmkoliv způsobem, který vám vyhovuje. Pro někoho je to filtr, někdo preferuje například silnější kávu z moka konviček, které najdete také u nás na eshopu. Během toho, co se bude vaše oblíbená káva připravovat, si můžete ušlehat dohromady dva vaječné žloutky s libovolným množstvím kondenzovaného mléka, které kávě dodá specifickou a příjemně sladkou chuť. Pak už stačí vzniklou směs umístit na dno průhledného šálku a zalít připravenou kávou. No a to je všechno, nic víc k vytvoření tohoto jedinečného chuťového zážitku nepotřebujete.
Proč stojí za zkoušku?
Musíme samozřejmě uznat, že přidávání syrových žloutků do kávy není tak úplně typické. Byť je třeba jedním dechem dodat, že podobných atypických surovin se v kávě napříč světem objevuje celá řada a my o některých z nich psali již například v rámci samostatného článku. A pokud překonáte prvotní strach z neznámého, můžeme vás ujistit, že Ca Phe Trung chutná i díky kondenzovanému mléku opravdu dobře. Zajímavé je také po vizuální stránce, přičemž my doporučujeme pro dobrý estetický efekt servírovat kávu do průhledného hrníčku, v rámci kterého bude jasně vidět, jak se káva se směsí žloutků a kondenzovaného mléka po zamíchání lžičkou propojí. Výsledný nápoj má příjemnou barvu, nasládlou chuť a přitom v sobě stále zachovává veškeré chuťové nuance kvalitní kávy. Pokud byste se náhodou do Vietnamu chystali, jako jsme doporučovali v rámci našeho článku o kávových regionech, které stojí za návštěvu, určitě budete mít mnoho příležitostí vyzkoušet kávu připravenou podle autentických receptur. A my to určitě doporučujeme.
Nezapomeňte na dobrou kávu
Na závěr se hodí ještě podotknout, že pro přípravu autentické vietnamské kávy je určitě vhodné vybrat také dobrou kávu, která bude chuťově výraznější a neztratí se ani při kombinování se surovinami jako je kondenzované mléko nebo vaječný žloutek. A přesně taková je naštěstí naše vietnamská arabika, kterou najdete v rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa. Pokud by vás však náhodou zaujala jiná káva, určitě ji neváhejte vyzkoušet také. Skvělé, byť cenově trošku náročnější, mohou být do tohoto receptu také některé z našich káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam dáváme raritní kávy produkované jen ve velmi omezeném množství. Volba tak záleží jen na vás a vašim chuťovým preferencím se meze nekladou. Přesto si troufáme tvrdit, že vietnamská káva se žloutkem stojí za zkoušku.