Tiramisu: Tradiční italský dezert, který si zamilujete

iramisu je ikonický italský dezert, který kombinuje jemnost mascarpone, chuť kávy a lehkost piškotu. Tento dezert si získal srdce milovníků sladkých dobrot po celém světě. Pojďme se podívat na tradiční recept, který si snadno připravíte doma.

Ingredience

Pro 6–8 porcí budete potřebovat:

  • 300 g dlouhých piškotů
  • 500 g mascarpone
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 ml silného espressa (vychlazeného)
  • 2 lžičky kávového likéru (volitelně)
  • Kakaový prášek na posypání

olga-petnyunene-KnAiHxM269U-unsplash

Příprava krému

  1. Oddělte žloutky od bílků a žloutků vložte do mísy.
  2. Ke žloutkům přidejte cukr a šlehejte, dokud směs nenabude a nezíská světle žlutou barvu.
  3. Postupně zašlehejte mascarpone, dokud nevznikne hladký krém.
  4. V samostatné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do mascarpone krému. Díky tomu bude krém lehký a nadýchaný.

Příprava piškotů

  1. Uvařte silné espresso a nechte ho vychladnout.
  2. Pokud chcete, můžete do espressa přidat kávový likér pro intenzivnější chuť.
  3. Piškoty rychle namáčejte do espressa – jen tak dlouho, aby se nepromáčely.

Skládání dezertu

  1. Na dno formy nebo sklenic rozložte vrstvu namočených piškotů.
  2. Pokryjte je vrstvou mascarpone krému.
  3. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny, a zakončete vrstvou krému.
  4. Povrch jemně posypte kakaem pomocí jemného sítka.

Chlazení a podávání

  1. Tiramisu dejte na minimálně 4 hodiny do lednice, ideálně přes noc. Tím se chutě dokonale propojí.
  2. Při podávání můžete dezert ozdobit dalším kakaem nebo hoblinkami čokolády.

Závěr: Jednoduchý luxus na každý stůl

Tiramisu je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti i obyčejný den, kdy chcete potěšit sebe nebo své blízké. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek Itálie přímo u vás doma. Pokud hledáte kvalitní kávu na přípravu espressa, u nás na káva-arabica.cz najdete výběr skvělých káv z celého světa.