iramisu je ikonický italský dezert, který kombinuje jemnost mascarpone, chuť kávy a lehkost piškotu. Tento dezert si získal srdce milovníků sladkých dobrot po celém světě. Pojďme se podívat na tradiční recept, který si snadno připravíte doma.
Ingredience
Pro 6–8 porcí budete potřebovat:
- 300 g dlouhých piškotů
- 500 g mascarpone
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 100 g krupicového cukru
- 300 ml silného espressa (vychlazeného)
- 2 lžičky kávového likéru (volitelně)
- Kakaový prášek na posypání
Příprava krému
- Oddělte žloutky od bílků a žloutků vložte do mísy.
- Ke žloutkům přidejte cukr a šlehejte, dokud směs nenabude a nezíská světle žlutou barvu.
- Postupně zašlehejte mascarpone, dokud nevznikne hladký krém.
- V samostatné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do mascarpone krému. Díky tomu bude krém lehký a nadýchaný.
Příprava piškotů
- Uvařte silné espresso a nechte ho vychladnout.
- Pokud chcete, můžete do espressa přidat kávový likér pro intenzivnější chuť.
- Piškoty rychle namáčejte do espressa – jen tak dlouho, aby se nepromáčely.
Skládání dezertu
- Na dno formy nebo sklenic rozložte vrstvu namočených piškotů.
- Pokryjte je vrstvou mascarpone krému.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny, a zakončete vrstvou krému.
- Povrch jemně posypte kakaem pomocí jemného sítka.
Chlazení a podávání
- Tiramisu dejte na minimálně 4 hodiny do lednice, ideálně přes noc. Tím se chutě dokonale propojí.
- Při podávání můžete dezert ozdobit dalším kakaem nebo hoblinkami čokolády.
Závěr: Jednoduchý luxus na každý stůl
Tiramisu je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti i obyčejný den, kdy chcete potěšit sebe nebo své blízké. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek Itálie přímo u vás doma. Pokud hledáte kvalitní kávu na přípravu espressa, u nás na káva-arabica.cz najdete výběr skvělých káv z celého světa.