Blog novinek a zajímavostí

             

                                        

 

Maillardova reakce: Klíčový moment při pražení kávy

Pražení kávy je fascinující proces, během kterého se zelená kávová zrna proměňují v aromatickou kávu, na kterou jsme zvyklí z obchodů. Jedním z nejdůležitějších chemických procesů, které při pražení probíhají, je Maillardova reakce. Tato reakce je zodpovědná za většinu chutí a vůní, které na dokonal...

Káva a oteplování: Jak změna klimatu ovlivňuje kávovníky?

Pojmy jako klimatická změna nebo dokonce klimatická krize na nás v posledních letech vyskakují z novinových článků, televizních reportáží i nejrůznějších reklam. A ačkoliv pohledy některých odborníků na možné příčiny a důsledky tohoto jevu se lehce rozchází, jasné je, že se jedná o problém, který se...

Typica: Jaké kultivary vznikly z nejznámější odrůdy kávovníku?

Ačkoliv dělení na arabiku a robustu zná v případě kávy téměř každý pravidelný konzument, s odrůdami jednotlivých druhů kávovníků je to již o něco složitější. Napříč jednotlivými oblastmi totiž mohou převažovat různé odrůdy a s těmi se častokrát pojí specifické chuťové profily i vlastnosti kávy. Nejz...

Nadmořská výška: Proč je u kávy důležitá?

Pokud naše články o kávě čtete pravidelně, jistě jste si všimli, že se čas od času v souvislosti s některými produkty zmiňujeme o tom, že byly vypěstované ve vyšší nadmořské výšce – typickým příkladem takové kávy je třeba populární Jamaica Blue Mountain. A zatímco pro někoho je to naprosto nedůležit...

Nejznámější kávové odrůdy: Vyznáte se v nich?

Zatímco pro někoho je káva jenom obyčejný snídaňový nápoj, který mu má pomoci k lepšímu vstávání, pro někoho je to celý životní styl. A pokud se o tuhle na první pohled nenápadnou rostlinu začnete zajímat detailněji, dost možná zjistíte, že je toho na ní opravdu mnoho zajímavého. Jednou ze základníc...

Proč je zrnková káva vždycky lepší než mletá?

Pokud kávu nakupujete primárně v supermarketech, dost možná je pro vás jasnou volbou káva mletá, která je přece jenom pohodlnější. Nemusíte mít doma žádný mlýnek, zdržovat se samotným mletím, které zabere nějaký čas a nemusíte poté zbytečně mlýnek opečovávat, seřizovat a čistit. Přesto bychom vám v ...

Degradace espressa: Proč se pije rychle?

Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že espressu se v nich věnujeme s železnou pravidelností. A aby také ne, vždyť tento lahodný nápoj je základem celé řady dalších káv jako je cappuccino, latte nebo třeba méně známých variant jako RAF či bicerin. Jelikož by se o téhle kávě ale dala s pře...

Proč kávě vyhovuje sopečná půda?

Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že velmi často v souvislosti s některými typy káv zmiňujeme, že kávovníky rostou v sopečné půdě. Typicky se může jednat třeba o vynikající americkou Hawaii Kona, unikátní arabiku z Laosu nebo třeba chuťově vyváženou kávu z Galapág. Jenže proč je vlastn...

RDT: Proč se káva kropí vodou?

Pokud v kavárně podobně jako my při čekání na svůj šálek oblíbené kávy také pozorujete baristu, jak kávu připravuje, dost možná jste si všimli, že někdy mají k dispozici rozprašovač a na kávová zrna před jejich mletím nastříkají pár kapek vody. A věřte tomu nebo ne, ale tahle na první pohled nenápad...

Výběr moka konvičky: Je lepší hliníková, nebo nerezová?

Moka konvičky patří mezi velmi populární nástroje pro domácí přípravu kávy. A není se čemu divit – pořizovací náklady na ně jsou poměrně nízké a jakmile už konvičku jednou máte doma, vydrží při správné péči dlouhé roky. A co je důležité, během chviličky vám připraví dobrou kávu. Jenže vybrat správno...