Pražení kávy je fascinující proces, během kterého se zelená kávová zrna proměňují v aromatickou kávu, na kterou jsme zvyklí z obchodů. Jedním z nejdůležitějších chemických procesů, které při pražení probíhají, je Maillardova reakce. Tato reakce je zodpovědná za většinu chutí a vůní, které na dokonal...
Blog novinek a zajímavostí
Pojmy jako klimatická změna nebo dokonce klimatická krize na nás v posledních letech vyskakují z novinových článků, televizních reportáží i nejrůznějších reklam. A ačkoliv pohledy některých odborníků na možné příčiny a důsledky tohoto jevu se lehce rozchází, jasné je, že se jedná o problém, který se...
Ačkoliv dělení na arabiku a robustu zná v případě kávy téměř každý pravidelný konzument, s odrůdami jednotlivých druhů kávovníků je to již o něco složitější. Napříč jednotlivými oblastmi totiž mohou převažovat různé odrůdy a s těmi se častokrát pojí specifické chuťové profily i vlastnosti kávy. Nejz...
Pokud naše články o kávě čtete pravidelně, jistě jste si všimli, že se čas od času v souvislosti s některými produkty zmiňujeme o tom, že byly vypěstované ve vyšší nadmořské výšce – typickým příkladem takové kávy je třeba populární Jamaica Blue Mountain. A zatímco pro někoho je to naprosto nedůležit...
Zatímco pro někoho je káva jenom obyčejný snídaňový nápoj, který mu má pomoci k lepšímu vstávání, pro někoho je to celý životní styl. A pokud se o tuhle na první pohled nenápadnou rostlinu začnete zajímat detailněji, dost možná zjistíte, že je toho na ní opravdu mnoho zajímavého. Jednou ze základníc...
Pokud kávu nakupujete primárně v supermarketech, dost možná je pro vás jasnou volbou káva mletá, která je přece jenom pohodlnější. Nemusíte mít doma žádný mlýnek, zdržovat se samotným mletím, které zabere nějaký čas a nemusíte poté zbytečně mlýnek opečovávat, seřizovat a čistit. Přesto bychom vám v ...
Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že espressu se v nich věnujeme s železnou pravidelností. A aby také ne, vždyť tento lahodný nápoj je základem celé řady dalších káv jako je cappuccino, latte nebo třeba méně známých variant jako RAF či bicerin. Jelikož by se o téhle kávě ale dala s pře...
Pokud naše články čtete pravidelně, jistě víte, že velmi často v souvislosti s některými typy káv zmiňujeme, že kávovníky rostou v sopečné půdě. Typicky se může jednat třeba o vynikající americkou Hawaii Kona, unikátní arabiku z Laosu nebo třeba chuťově vyváženou kávu z Galapág. Jenže proč je vlastn...
Pokud v kavárně podobně jako my při čekání na svůj šálek oblíbené kávy také pozorujete baristu, jak kávu připravuje, dost možná jste si všimli, že někdy mají k dispozici rozprašovač a na kávová zrna před jejich mletím nastříkají pár kapek vody. A věřte tomu nebo ne, ale tahle na první pohled nenápad...
Moka konvičky patří mezi velmi populární nástroje pro domácí přípravu kávy. A není se čemu divit – pořizovací náklady na ně jsou poměrně nízké a jakmile už konvičku jednou máte doma, vydrží při správné péči dlouhé roky. A co je důležité, během chviličky vám připraví dobrou kávu. Jenže vybrat správno...